Momirović: Severna obilaznica najkasnije u martu, Gružanski koridor na jesen - iKragujevac


Vesti
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović rekao je u Kniću da se uveliko radi na pripremi projektne dokumentacije za izgradnju Severne obilaznice i Gružanskog koridora, koji će sa izgradnjom početi najkasnije na jesen sledeće godine.


Severna obilaznica i Gružanski koridor proglašeni su za projekte od nacionalnog značaja.

Za izradu prostornog plana, idejnog projekta i studije opravdanosti za brzu saobraćajnicu Kragujevac – Mrčajevci, odnosno Gružanski koridor, za koji je urađen generalni projekat i prethodna studija opravdanosti, tender je završen početkom septembra.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović podseća da se trenuto radi deset auto-puteva i brzih saobraćajnica, a projektuje više od 15.

Na pitanje kada će početi radovi na izgradnji Severne obilaznice i Gružanskog koridora kaže da ne želi da kalkuliše, ali da će radovi najkasnije početi na proleće sledeće godine.

Trasa budućeg Gružanskog koridora ići će od planirane Severene obilaznice, preko Stanova, Dragobraće i Đurisela u Kragujevcu, sve do Vučkovice, Raškovića, Dragušice, Toponice, Kusovca, Radmilovića, Pretoka i Bumbarevog Brda i Bara u Kniću i Voljavče, Mrčajevaca i Katrge u Čačku, gde se prikuljučuje na Moravski koridor.

Iako je prvobitno bio predviđen kao jedan, projekat izgradnje Gružanskog koridora ciljano je odvojen od projekta Severne obilaznice.

Da se ne bi čekao završetak izgradnje Severne obilaznice, pa radilo dalje, ova dva pravca radiće se paralelno ali odvojeno.

Očekuje se da Severna obilaznica rastereti tranzitni saobraćaj u centru grada, dok će Gružanski koridor Kragujevac umrežiti i povezati sa ključnim pravcima, Koridorima 10 i 11 i Moravskim koridorom.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu