Evropska letnja škola arhitekture – po prvi put u našem gradu - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je počela dvonedeljna letnja škola arhitekture, koju organizuje EASA – Evropska organizacija studenata arhitekture. Reč je o programu koji od 1981. godine na letnjim radionicama, predavanjima i performansima okuplja studente arhitekture iz više od 200 univerziteta širom Evrope i svake godine se održava u drugoj državi a ovoga puta prvi put u Srbiji.

Kroz Javni konkurs za sufinansiranje i finansiranje projekata i programa u oblasti kulture, letnju škole arhitekture EASA Reality podržao je grad Kragujevac.

Grad Kragujevac je uvek umeo da prepozna kulture drugih naroda i različitosti, značaj obrazovanja i neformalnog obrazovanja koje je važno za edukaciju mladih naraštaja, kazao je Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kulturu koji je otvorio manifestaciju. Važnost ovog projekta smo prepoznali pre svega što spaja mlade na međunarodnom planu ali i promoviše Kragujevac i našu zemlju. Prepoznavanje uticaja Univerziteta u Kragujevcu, kulturne inicijative i akcije na lokalnom novou, decentralizacija kulture, parametri su kojima se EASA vodila, prilikom izbora Kragujevca za održavanje letnje škole arhitekture i zbog toga smo im zahvalni jer su to vrednosti za koje se i mi inače zalažemo, kazao je Bjeletić. Program okuplja oko 150 mladih koji će doći do novih prijateljstava, saznanja, novih akcija koje će možda biti sprovedene u budućnosti kroz različite perspektive različitih kulturnih uticaja, a to je još jedan od razloga, zašto je grad Kragujevac podržao ovaj projekat, dodao je član veća za kulturu.

Studenti iz Italije, Poljske , Nemačke, Rusije, Irske, Engleske, Letonije, Lihtenštajna, Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja, radionice i predavanja imaće u Srednjoj stručnoj školi gde će živeti i stvarati zajedno na temu definisanu lokacijom kroz „Stvarnost“ kojom će se rukovoditi.

Prvi put smo u Srbiji, a ideja letnje škole je, gde god da je – vršnjačka edukacija, jer smatramo da svi imaju nešto da ponude i da postoji znanje koje uvek može da se prenese, kazala je Tamara Nešić iz EASA Srbija. Ovde studenti uče da budu edukatori ali i da osete kako se živi u zajednici. Ove godine u Kragujevcu tema je „Stvarnost“ a ovaj grad smo izabrali sa željom da se borimo protiv kulturne centralizacije ali i zbog toga što postoje mnogobrojne akcije na lokalnom nivou kojima se i lokalna samouprava i organizacije bore za ovaj grad i nastoje da ga ojačaju kao kulturni centar. Nadamo se, kazala je Nešić, da će tokom ove dve nedelje Kragujevčani osetiti naše prisustvo i da će možda, s obzirom na to da se neće sve odigravati na prostoru u kojem smo smešteni, učestvovati u nekoj od naših radionica.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu