Ko prođe kroz Šarenu kapiju u ovom šumadijskom gradu, ima ulaznicu za oltar: Ljubavnu sreću donela je i Živojinu Mišiću, a danas se svi kunu u nju - iKragujevac


Vesti

Ko jednom prođe kroz Šarenu kapiju na ulazu u park aranđelovačke Bukovičke banje, pa prolazeći zamisli ljubavnu želju, put do matičara i večne sreće mu je zagarantovan.

Tako se decenijama priča, a pola Aranđelovčana čulo je za koji primer bračne sreće koju je kapija donela. Jedan od njih zabeležen je i u istoriji. U moć kapije uverio se i vojvoda Živojin Mišić koji je u Aranđelovcu upoznao i kasnije oženio Nemicu Lujzu Krikner, uprkos negodovanju njenih roditelja. Živeli su do smrti u srećnom braku u kom su dobili šestoro dece.

DEVOJČE IZ VILE

- Kada se mladi srpski oficir, potporučnik Živojin, potonji vojvoda Mišić, pod kraj oktobra 1884. godine venčao sa mladom Nemicom Lujzom Krikner, hvalio se svojim prijateljima da mu je sreću donela Šarena kapija u Aranđelovcu. Dok se lomatao po Bukulji, slušao je on priče o toj kapiji na ulazu u Bukovičku banju. I poverovao da ona, ako se kroz nju prođe s nekom željom, donosi sreću- piše Ranisav Raša Lazarević u knjizi Aranđelovac otvorena srca.

Leta 1881. godine na Bukulji i svuda oko nje bili su veliki vojni manevri. Živojin Mišić prolazio je pored lepe vile blizu izvora kisele vode i u dvorištu ugledao devojku od tek 16 godina. Pokušavao je u danima koji slede opet da je vidi, ali nije uspeo. Bila je to vila inženjera Fridriha Kriknera, Švajcarca nemačkog porekla, koji je u Bukovičkoj banji bio angažovan na izgradnji dvora Staro zdanje. Lepa devojka Lujza bila mu je ćerka.

Uskoro kneginja Natalija dolazi u Aranđelovac, smešta se u dvorac Obrenovića i najavljuje bal za oficire bataljona koji je toga leta bio na vežbi u okolini grada. Živojin Mišić, mladi artiljerac, ali sa ratnim iskustvom iz bojeva protiv Turaka, imao tada 26 godina.

OBOJE TE VEČERI KROZ KAPIJU

- Druge zvanice, iz Beograda i Kragujevca, dolazile su u kočijama i ulazile u park kroz masivne granitne kapije. Oficir Mišić nije dojahao na svom konju, već je u park ušao pešice, kroz magičnu kapiju, šarenu, sa skrivenom nadom da ide bar skromnoj sreći u susret. Ta nada mu se i obistinila - piše Ranisav Raša Lazarević.

U čuvenoj Kneževoj sali dvorca Staro zdanje Mišić je ugledao ono devojče iz dvorišta vile. Raspitao se i saznao sve o njoj, ali ne i da je i ona imala tajnu.

- Zbog blizine zdanja, šesnaestogodišnje devojčice dođe na bal pešice, u pratnji svoje majke. Kako je bajka o šarenoj kapiji došla i do njenih ušiju, Lujza nagovori majku da pođu obilazno, da bi za svaki slučaj prošla kroz tu kapiju, pogotovo te večeri kada se prvi put pred visokom gospodom pojavljuje - stoji u knjizi Aranđelovac otvorena srca.

Prema nekim podacima Lujza nije bila presrećna kada je Mišić pozvao da sa njim prvi put pleše, nevoljno je pristala, ali se kasnije zaljubila. Prema drugim, mlada devojka se zaljubila na prvi pogled. Kako bilo, posle bala se sve odvijalo brže nego što se moglo pretpostaviti. Roditelji Lujze Krikner usprotivili su se njenoj udaji za srpskog oficira jer je seljački sin, sa malom platom, osuđen da se kao vojnik seljaka. Ključni argument bio je da je par različite vere. Lujza je pobegla za Živojina, a njeni roditelji odbili su da daju miraz.

LJUBAV NADOKNAĐUJE SVE

Lujza i Živojin Mišić venčali su se 30. oktobra 1884. godine u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu.

- Posle venčanja (…) Lujza je govorila da ljubav nadoknađuje sve, ali ništa ne može nadoknaditi ljubav - navedeno je u knjizi Aranđelovac otvorena srca.

I priče koje su se prenosile od usta do usta i istorija kažu da je brak Lujze i Živojina bio srećan. Dobili su šestoro dece, tri sina i tri ćerke. Lujza je sa Živojinom delila ljubav, a sa svojom novom domovinom- Srbijom, sve ratne užase. Krajem 1915. godine povlači se sa srpskom vojskom preko Albanije. Iz rata se vojvoda Mišić vraća slavan, ali narušenog zdravlja. Lujza bdi nad njim danonoćno i muž joj 21. januara 1921. godine umire na rukama.

TAJNA KAPIJE

Zajedničko svim pričama o Šarenoj kapiji je da se pod njom "dobija dozvola" i za nedozvoljene ljubavi, a da oni koji zaista žele ljubav samo treba na to da pomisle pri ulasku u park banje. Kažu Aranđelovčani da je tako Marija, ćerka bogatog i čuvenog opančara iz Aranđelovca, uspela od oca da dobije dozvolu i uda se za siromaha Milana. Kažu, bilo je to venčanje za pamćenje. Marija je kraj Šarene kapije zasadila cveće da bi cvetalo kao njena ljubav prema Milanu. Izrodili su mnogo dece, dočekali i unuke i praunuke, a svima su pričali da je njihovu ljubav spasla Šarena kapija.

Danas u Aranđelovcu naziv "Šarena kapija" nose kafići i kafane, cvećara i poslastičarnica.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu