Dnevnik malog Gavrila iz Kragujevca koji ima tešku bolest: "Tata je rekao mami da ne plače i da će sve biti dobro" - iKragujevac


Vesti

Umiljat i predivan dečak Gavrilo Đurđević iz Kragujevca nema ni 6 meseci, a već se bori sa opakom bolešću - spinalnom mišićnom atrofijom tip 1.

Reč je o izuzetno teškoj i progresivnoj bolesti koja često ima smrtni ishod. Bolest je posledica mutacije gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Ne može da drži glavicu, sedi i puzi.

Prva tri meseca se lepo razvijao i napredovao. Međutim, roditelji su primetili da prestaje da pomera ruke i noge i da otežano diše, posle čega je utvrđeno da boluje od ove retke i teške bolesti.

Gavrilo je sa pet meseci starosti primio prvu terapiju (Spinraza) koja je dostupna u Srbiji. Na sreću, odnedavno postoji odobrena genska terapija (Zolgensma) koja je dala šansu obolelima da se izbore sa ovom opakom bolešću. Gavrilo je jedan od njih!

Dečakovi mama i tata osmislili su kreativan način pomoću kojeg će se lakše izboriti sa ovim i te kako teškim i bolnim periodom za njih - pisaće Dnevnik Gavrila Đurđevića.

- Dragi dnevniče, da se bolje upoznamo, ja se zovem Gavrilo i uskoro ću da napunim 6 meseci. Primetio sam da se oko mene nešto čudno dešava, još uvek ne znam šta. Znam samo da je tata rekao mami da ne plače i da će sve biti dobro. Čim nešto više saznam, odmah ću ti pisati. Ćao - prva je stranica zapisana u Gavrilovom dnevniku 4. marta, a koju su roditelji podelili na Instragram profilu "Za Gavrilovu pobedu".

Da bi ovaj predivni dečak pobedio, potrebno je da prikupi 2,5 miliona dolara.

Budimo humani! Pomozimo Gavrilu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 973 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human973 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000844014-95

Uplatom na devizni račun: 160600000084402853
IBAN: RS35160600000084402853
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu