"Nešto poput 100 evra svima": Vlada Srbije razmišlja i o podršci za nezaposlene - iKragujevac


Vesti

U okviru pripreme novog paketa mera za pomoć privredi i građanima razmišlja se i o nekoj vrsti podrške za nezaposlene, potvrđeno je u Ministarstvu finansija.

Podrška za nezaposlene tek treba da bude definisana, kažu u tom ministarstvu. Kada je reč o pomoći za zaposlene, više od milion ljudi bi moglo da dobije dva ili tri puta po pola minimalca, to jest od 32.000 do 48.000 dinara.

Takođe, razmišlja se ako bude potrebno i o dodatnoj podršci građanima, a koja je u 2020. bila u vidu isplate 100 evra svim punoletnim građanima.

Do Sretenja, 15. februara, bi trebalo da bude definisan dodatni paket pomoći privredi i sada se rade poslednje analize kako bi novac bio usmeren na pravi način, kako bi se pomoglo svima kojima je to potrebno, rekao je ranije ministar finansija Siniša Mali.

Mali je istakao da su javne finansije Srbije stabilne i da ima dovoljno prostora da se obezbede sredstva za novi paket pomoći privredi i građanima, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Razmatramo više opcija, ali verujemo da će to biti isplata polovine minimalne zarade, kao i dodatna podrška za naše najstarije sugrađane u toku godine, koji su već od 1. januara dobili i povećanje penzija od 5,9 odsto - rekao je Mali.

Država će, dodaje on, nastaviti i ove godine da sprovodi i garantne šeme za kredite, te ističe da je u toku prošle godine na taj način ukupno 1,5 milijarda evra ušla u privatni sektor.

Vučić je u ponedeljak najavio da će do Sretenja biti donet dodatni paket pomoći privredi koji će biti, kako je rekao, "nova injekcija" za kompanije, privredu, preduzetnike, mala, srednja, pa i velika preduzeća.

Istakao je da je tim sistemom obuhvaćemo 1.052.000 zaposlenih. Vučić je naveo da će to najverovatnije biti pomoć u vidu isplate dva ili tri puta po pola minimalca.

Kazao je da će biti i sektorske pomoći za turizam, za hotelijere, turističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike, sa još pola minimaca.

Predsednik je dodao da će nastojati da se produže i garantne šeme, koje su se odlično pokazale sa 1,5 milijardi evra, a ovog puta bi preko tog sistema, istakao je, moglo da bude obezbeđeno još dva puta po 500 miliona.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu