Stiglo zahlađenje, prete obilne padavine: Danas će se zabeleti gradovi, na planinama do metar snega - iKragujevac


Vesti

Posle sedam dana temperatura koje su bile znatno iznad proseka za ovo doba godine, u Srbiju je stiglo zahlađenje. Kako za Telegraf.rs kaže meteorolog firme "Veder tu ambrela" Đorđe Đurić, pred nama je period zahlađenja sa obilnijim padavinama, a kiša će i u nižim predelima preći u sneg. U nižim predelima sneg se najpre očekuje na istoku i zapadu zemlje, gde je moguće formiranje snežnog pokrivača do 10 centimetara. Bele pahulje prekriće i ulice Beograda.

Za početak on kaže da smo u prvih sedam dana januara imali temperature iznad proseka, a da je 31. decembra 2020. godine ona dostigla čak 19 stepeni Celzijusovih.

- Prvih 7 dana januara doneli su nam temperature znatno iznad proseka za ovo doba godine, prethodnih dana one su dostizale i 15 do 16 stepeni, a temperature su i za preko 10 stepeni bile više od proseka za ovo doba godine. Temperatura je 31. decembra dostigla čak 19 stepeni - navodi Đurić.

Već od danas, kako kaže, sledi nam zahlađenje i pad temperature. Narednih dana, prema njegovim rečima, na planinama se očekuje da padne 20 do 40 centimetara snega, lokalno i do pola metra, a najviše snega će pasti danas i u nedelju, dok će u subotu do uveče biti uglavnom suvo.

- Na planinama se danas očekuje novih 10 do 30 centimetara snega. U nižim predelima Srbije danas će padati kiša i snežna granica nalaziće se na 600 do 700 metara nadmorske visine. Posle podne i uveče biće uslova za susnežicu i vlažan sneg ponegde i u nižim predelima, naročito na zapadu i istoku Srbije, pri čemu bi se formirao i manji snežni pokrivač od 1 do 10 centimetara, lokalno i više. Biće uslova da kiša pređe u susnežicu i vlažan sneg i na širem području Beograda i severa Srbije. Današnji dan doneće većem delu Srbije od 10 do 20 mm padavina po kvadratnom metru, u centralnim i južnim delovima Srbije i do 30 mm, dok se na severu Vojvodine očekuje i manje od 5 mm - priča Đurić za Telegraf.rs.

Pored planina, sneg će tokom celog dana padati i u nižim predelima istočne Srbije i Timočke i Negotinske Krajine, uz formiranje snežnog pokrivača.

- Veći deo Srbije danas će biti u hladnom sektoru ciklona, uz temperature od 3 do 5 stepena, u Beogradu do 4, dok će jug i jugoistok Srbije biti u toplom sektoru ciklona, uz temperature od 5 do 9 stepeni, zbog čega će na jugu i jugoistoku Srbije padati samo kiša, a sneg tek iznad 1.200 do 1.300 metara nadmorske visine - navodi Đurić.

Subota hladna ali suva, u nedelju opet padavine
U noći između petka i subote u većem delu Srbije očekuje se prestanak padavina, pa će u subotu biti uglavnom suvo, još u toku jutra ponegde sa slabim padavinama, uglavnom na jugu. Maksimalna temperatura biće sutra 2 do 4, u Beogradu do 3 stepena.

- U subotu krajem dana jug Srbije zahvatiće novo jače naoblačenje sa susnežicom i snegom i ovaj oblačni sistem sa padavinama tokom večeri i noći proširiće se i prema severu. U nedelju u većem delu Srbije očekuje se sneg, uz formiranje snežnog pokrivača i u nižim predelima i u Beogradu. Krajem dana i tokom večeri očekuju se obilne padavine i to prvo na jugu, a tokom večeri i noći na severu Srbije. Na severu Vojvodine veći deo dana biće suvo, a padavine se očekuju tek tokom noći. Maksimalna temperatura u nedelju u većem delu Srbije biće od 0 do 2, u Beogradu do 1 stepen.

Nešto toplije biće na jugu i jugoistoku Srbije, uz temperature do 4 stepena, pa se u u nižim predelima tokom dana očekuje prelazak snega u kišu i susnežicu, uz topljenje snežnog pokrivača. U nižim predelima Srbije u nedelju se očekuje od 5 do 15 cm snežnog pokrivača, lokalno i preko 20 cm, a najmanje će biti na severu Vojvodine i u predelima gde bude bilo kiše - kaže Đurić i dodaje da će na višim planinama snežni pokrivač biti od pola metra do metar, a na nižim od 20 do 50 centimetara.

Ponedeljak će Srbiji doneti oblačno vreme sa susnežicom i snegom, a sneg će tokom dana u nižim predelima na jugu preći u kišu, pa se u tim predelima očekuje topljenje snežnog pokrivača, a u ostalim nižim predelima Srbije biće od 5 do 20 centimera snega, lokalno i više, a na planinama od pola metra do metar, lokalno i više.

- Maksimalna temperatura biće u ponedeljak do 5 stepeni na jugu Srbije. U utorak kiša, susnežica i sneg, a temperatura bez bitnije promene. U sredu u većem delu Srbije suvo, još ponegde sa slabim padavinama. U drugoj polovini sledeće biće jutarnjih mrazeva, a dnevne temperature koje će biti oko proseka za sredinu januara - kaže Đurić.

Vetar olujne jačine
Inače, u nedelju, prekosutra u većem delu Srbije duvati pojačan severoistočni i istočni vetar, uz snežne nanose i smetove, naročito na planinama. U donjem Podunavlju, na jugu Banata i na planinama istočne Srbije duvaće jak, na udare i olujni istočni vetar.

- Vetrovito u donjem Podunavlju i na planinama istočne Srbije biće i u ponedeljak, ali uz okretanje vetra više na istočne i jugoistočne, a potom se očekuje i slabljenje vetra. Kako je pred nama period sa kišom, susnežicom i snegom, putevi će biti veoma mokri i klizavi i uz veće zadržavanje vode, pa se u saobraćaju preporučuje ogroman oprez i smanjena brzina kretanja. Na putevima u brdsko-planinskim predelima zbog snega biće obavezna zimska oprema i lanci. Potom će kiša i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg, pa narednih dana na put ne treba polaziti bez obavezne zimske opreme.

- Poseban problem bi bio bi u nedelju i u ponedeljak, kada će sneg biti praćen i pojačanim vetrom, a u donjem Podunavlju i na planinama istočne Srbije i olujnom košavom, pa se očekuju snežni nanosi i smetovi, a velikih problema u saobraćaju moglo bi biti na putevima u brdsko-planinskim predelima - upozorava Đurić.

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu