Kovidom 19 najugroženiji ugostiteljstvo, turizam i saobraćaj - iKragujevac


Vesti

U prvom talasu kovid pandemije u Srbiji bile su ugrožene sve industrije, jer su bili prekinuti lanci snabdevanja sirovinama, poluproizvodima i gotovim proizvodima.

Došlo je do zatvaranja gotovo svih privrednih sistema. Međutim od maja počinje da u prerađivačkoj industriji rastu porudžbine i zahtevi od stranih kupaca.

Tokom epidemije korona virusa, mnoge firme morale su da se preorijentišu na druge vidove proizvodnje.

One su se na različite načine prilagođavale krizi, pa je svaka druga organizovala delimičan rad od kuće, dok je 43 odsto smanjilo broj radnih sati.

Neke firme bile su primorane da prekinu deo poslovnih procesa.

Dobro su poslovali sekori koji proizvode zaštitnu opremu, dezinfekciona sredstva, pa čak i građevina, ali i auto-industrija, rekao je Saša Ćurčić, koordinator za industriju u

Regionalnoj privrednoj komori Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Većina privrednih subjekata prijavila se za paket državne pomoći, a mere koje su privrednici ocenili kao najkorisnije su uplata minimalne zarade, odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose, odlaganja plaćanja akontacije, kao i garantne šeme za podršku privredi.

Pad poslovanja u sektorima saobraćaja, turizma i industrije znatno utiče i na pad poslovanja ostalih firmi u njihovom lancu snabdevanja.

Zbog postojanja mogućnosti isporuke robe, zabeležene su i nove proizvodno-izvozne šanse, jer se sve češće javljaju privredna društva koja započinju poslovanja sa Severnom Amerikom i Kinom.

Neophodna je i pomoć privrednim društvima da najpravilnije primene antiepidemijske mere, kako bi se sprečilo širenje infekcije u radnom kolektivu.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu