Počele jesenje vodičke ture GTO Kragujevac - iKragujevac


Vesti

Nakon pauze zbog pandemije korona virusa, Gradska turistička organizacija Kragujevac ponovo organizuje vodičke ture sa tematikom iz verskog, kulturnog i istorijskog turizma.

U okviru prve u nizu jesenjih turističkih vodičkih tura posetioci su obišli manastir Voljavča, gde je 1805. godine zasedala prva srpska vlada i vodenicu Cicić u Stragarima, jednu od najstarijih potočara u Šumadiji.

Ljubitelji Kragujevca i okoline nestrpljivo su, nakon višemesečne pauze, čekali autobus na trgu „Kod krsta“.

Nakon obilaska manastira Voljavča iz 15. veka, odmor je organizovan u seoskom domaćinstvu, kod vodenice porodice Cicić u Stragarima.

Ova vodička tura prva je u nizu jesenji, koje su namenjene Kragujevčanima, gostima grada i kragujevčakim đacima.

U Gradskoj turističkoj organizaciji kažu da je reč o zanimljivom i kvalitetnom ciklusu , pri čemu se obilaze najznačajniji lokaliteti, u skladu sa interesovanjima turista.

Naredna vodička tura „Đura u Kragujevcu“ zakazana je za 3. oktobar u sklopu koje će se ići putevima rada i života Đure Jakšića tokom njegovog boravka u gradu na Lepenici.

Poslednje subote u oktobru, zainteresovani mogu da krenu na interesantnu vodičku turu „Jevrejsko nasleđe“, gde će Kragujevčani moći da se upoznaju sa suživotom Jevreja, na njihovo stradanje, ali i sećanje na zajednički život – društveni, kulturni, poslovni, humanitarni doprinos Jevreja našem gradu.

Ciklus jesenjih vodičkih tura završava se 7. novembra turom koja obuhvata panoramsko razgledanje grada i posetu Legatu Nikole Koke Jankovića, jednog od najznačajnijih srpskih vajara.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu