Autoindustrija u Kragujevcu: Budućnost je u obrazovanju - iKragujevac


Vesti

Šta će se u narednom periodu događati sa globalnom autoindustrijom, i posebno italijanskim FIAT-om, tema je koja, sigurno, interesuje brojne Kragujevčane. Pored zaposlenih u kompaniji FIAT automobili Srbija i povezanim firmama, sudbinu fabrike prate mladi koji žele da se opredele za neko od atraktivnih specijalizovanih zanimanja u automobilskoj industriji.

Koje su aktuelne novosti, i šta se trenutno dešava u Kragujevcu i svetu kada je navedena tema u pitanju?

U mesecima neizvesnosti, prouzrokovane pandemijom korona virusa, izdvajamo jednu dobru vest. Kragujevačka IT gimnazija ove godine upisuje učenike na smer za zanimanje elektrotehničar za elektroniku na vozilima. Posle četvorogodišnjeg školovanja, sa diplomom priznatom od strane nadležnog ministarstva, mladi mogu da nastave obrazovanje na fakultetima ili se uključe u radni proces. Do sada se diploma u Kragujevcu za ovaj profil mogla steći samo u Prvoj tehničkoj školi, a potražnja kadrova na tržištu izuzetno je velika. Savremene tehnologije i sofisticiranost elektronskih rešenja u automobilima zahtevaju adekvatna znanja. Brojnim poslodavcima, od malih auto-servisa do ovlašćenih distributera, potrebni su elektrotehničari obučeni za rad na najnovijim modelima. A tu je, naravno, i FIAT.

Zabrinutosti za dugoročnu budućnost proizvodnje u najvećem kragujevačkom kolektivu, sudeći po najnovijim informacijama, ne bi trebalo da bude. Predstavnici italijansko-američkog proivođača FIAT Krajsler automobili i francuske Grupe PSA oglasili su se u prvim danima jula saopštenjem da kriza ništa nije promenila u njihovim namerama. Podsetimo, pre šest meseci potpisan je ugovor vredan 50 milijardi dolara kojim se dva giganta spajaju i zauzimaju poziciju četvrtog najvećeg proizvođača automobila na svetu. Posao je odobrila Evropska komisija za konurenciju, a očekivani kraj postupka spajanja trebalo bi da bude u prvom tromesečju 2021. godine. Ništa neće biti izmenjeno, ni u planovima, ni u terminima, naglašavaju obe strane.

Možemo li, ako sve bude u redu, u Kragujevcu očekivati proizvodnju brenda "pežo", "sitroen" ili "opel" kao alternativu ili dopunu "fijatu"? Zavisi od politike kompanije, ali u velikoj meri i od nas.

Automobilska industrija u Srbiji zapošljava više od 60 hiljada radnika i čini oko 10% ukupnog izvoza, a Kragujevac je, sa fabrikom automobila i 12 većih kompanija za proizvodnju auto-delova "srce" srpske autoindustrije. I istorija sektora počinje ovde. Pre osam decenija, 1939. godine, otpočelo se sa sklapanjem vojnih kamiona marke "ševrolet", da bi u narednih pola veka korišćenja FIAT licenci iz fabrike "Zastava" izašlo preko četiri i po miliona vozila.

Od 2008. godine, kada FIAT kupuje većinsko vlasništvo, startuje nagli razvoj autoindustrije u Srbiji. Od Subotice na severu do Vladičinog Hana na jugu, od Loznice na zapadu do Pirota na istoku, oko sto značajnih kompanija u ovom trenutku posluje u sektoru autoindustrije. Među njima su i poznata svetska imena – Bosch, Linglong, Continental, Leoni, Brose, Yura...

Vlasnici kapitala koji su odlučili da svoj novac investiraju u Srbiju, bez izuzetka, ističu visoko motivisane radnike spremne da uče, i dobru saradnju sa obrazovnim institucijama, kao važne preduslove. Posebna prednost i jedinstvenost Kragujevca su tri fakulteta tehničkih nauka u krugu od pedesetak kilometara – u sedištu univerziteta u Kragujevcu, u Čačku i Kraljevu, što ga, uz srednje i visoke škole istog profila, čini centrom obrazovanja u mašinstvu, elektrotehnici, informacionim tehnologijama. Tradicionalni ponos pripadnika branše u prethodnim generacijama i duga istorija automobilske industrije trebalo bi da predstavljaju dodatnu motivaciju mladima u građenju ličnog i identiteta prostora sa koga potiču. Zaljubljenicima u moćne četvorotočkaše sigurno odgovara prilika da spoje posao i zadovoljstvo.

Novi modeli "fijata", koji se s vremena na vreme najavljuju za kragujevačku fabriku, kao i činjenica da će ona poslovati sledeće godine, u vreme okončanja spajanje sa Grupom PSA, navode na optimizam. Na Kragujevčanima je da budu spremni, i svojim obrazovanjem daju povod za dobre poslovne odluke kompanija, dalji razvoj grane, i bolje uslove života za sebe i svoje najbliže, pre svega.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu