Čudna matematika: Evo zbog čega voćari iz Topole iz ruku ne ispuštaju lenjir - iKragujevac


Vesti

Čudna matematika ove sezone pogodila je proizvođače višnje u Topoli.

Svi do jednog imaju lenjir sa krugovima, pa ukoliko plod prođe kroz onaj od dva centimetra, to je druga, a ako je ipak malo veći i zaglavi se u tom školskom pomagalu, to je prva klasa višnje.

Goran Nikolić iz sela Vinča, do pre par dana je protestovao zbog izuzetno niske otkupne cene, koja se kreće oko 25 dinara, ali danas je ipak odlučio da obere ono što mu je priroda dala – da ne propadne.

"Ovo je najkasnije branje višnje od kako ja uzgajam ovo voće. Moraću da je berem jer u koliko to ne bih učinio u narednih sedam dana sve bi propalo. Na protestu sam bio da bih oprao svoju savest ali ništa nismo postigli. Nadam se da ćemo formirati udruženje koje će imati svog predstavnika da se bori za nas proizvođače višanja", rekao je Nikolić za RINU. 

Ove godine višnju je pogodilo mnogo toga, od kiše, preko grada, a dokusurila ju je niska cena. Hladnjačari, međutim, imaju svoje objašnjenje zašto za ovu voćku daju tako malo novca.

"Višnja se izborila sa svim vremenskim nepogodama i uspela je da rodi, otkupljivači kao svoje razloge navode to da su plodovi zbog jake kiše i drugih spoljašnjih faktora, u jako lošem stanju. pa ni cena ne može da bude veća. Mi za ovih 25 dinara koliko dobijemo za kilogram, ne možemo da platimo ni radnu snagu", kaže Goran.

Na plantaže višnje, u ovo topolsko selo već su, uprkos svemu, stigli vredni berači. Posao je težak, vrućine su velike, ali dnevnica je sasvim solidna jer se kreće od 2.200 do 2.400 dinara. Ko će biti u plusu nakon branja, radnici ili gazda –ostaje da se vidi.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu