Kragujevac čeka saglasnost Vlade Srbije na preporuke gradskog Kriznog štaba - iKragujevac


Vesti

Da li će i kada u Kragujevcu biti zabranjena javna okupljanja neka su od pitanja na koja je u Pregledu dana Televizije Nova S odgovarao gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Vođeni aktuelnom epidemiološkom situacijom u gradu Kragujevcu, održali smo sednicu Kriznog štaba koji je doneo određene preprouke. Neke od preporuka ne možemo da sprovodimo bez proglašenja vanredne situacije u Kragujevcu.

Vanredno stanje na teritoriji Srbije je ukinuto, a s obzirom na to da je još uvek na snazi naredba o proglašenju epidemije korona virusa, obratili smo se Vladi Srbije i tražili da odobri naše preporuke. Situacija u Kragujevcu nije kako valja, rekao je Nikolić i podsetio da je u prvom „piku“ u periodu od dva i po meseca registrovano 68 zaraženih. Danas, u drugom „piku“ u Kragujevcu je za svega 15 dana potvrđeno preko 80 slučajeva zaraze korona virusom.

Zabrinuti smo jer su nakon ukidanja vanrednog stanja počela masovna okupljanja građana na proslavama, maturama, svadbama. LJudi su čekali da prođe kriza i da počnu normalno da žive. Međutim, mi smatramo da moramo nešto da preduzmemo. Nije nam namera da širimo paniku. Naš je cilj da građane upozorimo i da počnu da vode računa o onome što nam se dešava u Kragujevcu.

Najveći broj zaraženih je među mladim ljudima između 25 i 35 godina i taj raspon godina upravo pokazuje gde su se zarazili. Ukoliko Vlada Srbije ne bude reagovala, mi ćemo morati da proglasimo vanrednu situaciju kako bi mogli da uvedemo neke mere. One se odnose na ograničenje radnog vremena kafića i na masovna okupljanja, kao što su proslave i koncerti, jer se tu zaraza najviše širi, rekao je Nikolić.

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu