Još 6 žrtava korona virusa u Srbiji, ukupno 80 preminulih, doktor Stevanović: Izlečeno ukupno više od 400 pacijenata - iKragujevac


Vesti

Još 6 osoba preminulo je od posledica korona virusa u Srbiji, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Od poslednjeg izveštaja testirano je 1913 osoba od kojih je 250 pozitivno. Hospitalizovano je 2684 pacijenata, na respiratoru 146 pacijenata, do 15 časova testirano je ukupno 8312 osoba. U poslednja 24 sata još šest osoba je preminulo, tri osobe muškog i tri ženskog pola, prosečne starosti 57 godina. Letalitet, odnosno smrtnost u ovom momentu, iznosi 2,2 odsto. Distribucija hospitalizovanih: na Infektivnoj trenutno 48 pacijenata i još 79 koji čekaju rezultate, broj slučajeva na respiratoru na Infektivnoj je 11. Na Klinici za pulmologiju 127 pacijenata, od kojih 11 na respiratoru. U KCV ukupan broj 144, 11 na mehaničkoj ventilaciji. U KC Kragujevac 83, 11 na respiratoru. U KBC "Mišović" ukupno 295 pacijenata od kojih 46 na respiratoru. U KBC Zemun 40 pacijenata, 25 na respiratoru. U KBC Zvezdara 340 pacijenata, 15 na respiratoru. U Opštoj bolnici Pančevo 147 pacijenata, niko nije na respiratoru, na Sajmu 347 osoba, Čair Niš i hotec 205 osoba, u Domu studenata 125 osoba, i u Hali 1 Novosadskog sajma 166 osoba.

Nova žarišta

Doktorka Darija Kisić Tepavčević potvrdila je da su nova žarišta identifikovana u Kovinu i Pančevu.

- Gotovo nijedan deo zemlje nije pošteđen. U Pančevu imamo opštu bolnicu koja je pretvorena u kovid bolnicu, tamo je 150 pacijenata, ali većina ih nije iz Pančeva. Što se tiče Kovina, 2 laboratorijska radnika imaju virus, i oni trenutno imaju blagu kliničku sliku a članovi njihovih porodica nalaze se u kućnoj izolaciji. Što se tiče staračkih domova, to je najosetljivija populacija i u mnogim drugim zemljama je pokazano da je smrtnost velika ako se tamo proširi virus. U pojedinim slučajevima jeste potvrđena infekcija, ali su sve hitne mere sprovedene da se infekcija prekine - rekla je doktor Kisić.

Na pitanje da li se razmatra produžavanje zabrane kretanja od četvrtka do ponedeljka, doktorka Kisić je rekla da je to pitanje za krizni štab i da će biti blagovremeno saopštena takva potencijalna odluka.

Izlečenih više od 400

Odgovarajući na pitanja novinara, doktor Stevanović, načelnik Infektivne klinike u Beogradu rekao je da je do sada izlečeno oko 400 osoba.

- Osobe koje se po našim kriterijuma smatraju izlečenim su osobe koje imaju razrešenje kliničke slike i dva negativna testra, takvih je više od 400 stotina. Imamo i ona kod kojih su se simptomi povukli ali testovi pokazuju da su pozitivnih, to znači da su klinički izlečeni i njih je preko 800 - rekao je Stevanović, a dr Kisić dodala da se u privremenim bolnicama nalazi nešto manje od 1.000 osoba, bez ikakvih znakova i simptoma, čekaju prvi ili drugi test, to je populacija koja je na korak od kuće.

- Procenat pacijenata izlečenih odnosno onima kod kojih je prestala potreba za veštačkom ventilacijom je još mali, jer sam proces traje dugo, ali imamo pacijente koje smo uspeli uspešno da saniramo, oni su uglavnom mladi i bez udruženih bolesti - rekao je Stevanović

O povratku u škole

- Stepen kolektivnog imuniteta kod najmlađih je nizak i svesni smo da ako se desi infekcija oni mogu biti prenosioci pogotovo na populaciju baka i deka koje se trudimo da sačuvamo. Sa stručnog aspekta gleda se kada je najbezbednije vratiti decu u škole. Da budemo svi svesni da će se doneti onakva odluka koja je najbolja za našu decu i takva vrsta odluka da najmanje izložimo decu riziku i da ne prenesu infekciju u kućne uslove, među stare. O tome će se još pričati, ali ovo je stručno razmišljanje koje je pozadina određivanja takvih vremenskih smernica - rekla je dr Kisić.

O terminu ukidanja vanrednog stanja

- Znam da svi traže tačne vremenske odrednice i to bi bilo lepo da možemo, međutim niko ne može da da precizne informacije. Brojevi oboljevanja govore da kontrolišemo širenje i da znamo šta radimo. Moramo da budemo svesni da kolektivni imunitet gradi populacija radno aktivnog stanovništva, vidimo po strukturi da te grupe najviše ima, s druge strane to je dobro jer smo sačuvali najstarije i najmlađe, međutim napominjem da je stepen kolektivnog imuniteta koji je potreban između 60 i 70 odsto. To znači da virus mora toliko da oslabi da postane bezazlen, da po većinu neće predstavljati opasnost, čak ni kod starih i sa hroničnim bolestima. Kada bismo sada relaksirali sve mere, onda povratak ovih čiji je imunitet jednak nuli bi urušilo ono što smo do sada gradili. To je suština takvog koncepta, da oslabimo virus, a pokazatelj je broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom - rekla je Kisić Tepavčević odgovarajući na pitanje kada se može očekivati "popuštanje" mera.

37 dan epidemije u Srbiji

Inače, Srbija se nalazi u 28. danu vanrednog stanja, a od pojave prvog slučaja korona virusa u našoj zemji prošlo je 37 dana.

Kako bi se zaustavila epideija, Vlada Srbije donela je niz restriktivnih mera kojima se ograničava kretanje građana. Zatvaranje granica za ulazak strancima jedna je od prvih mera koje su donete, a usledilo je - nakon zatvaranja škola i fakulteta - zatvaranje restorana i kafića i klubova, kladionica, salona, ali i parkova i pojedinih šetališta.

Nekoliko modusa ograničavanja kretanja je takođe sprovođeno u poslednjih nepunih mesec dana. Prva mera bila je potpuna zabrana kretanja, odnosno izlaženja iz stanova i kuća za sve starije od 65 godina. Za ostalo stanovništvo, policijski čas najpre je uveden od 20 sati do 5 sati ujutru. Kasnije, policijski čas je produžen od 17 sati do 5 ujutru, a uvedena je i posebna zabrana kretanja vikendom: najpre od subote od 13 sati do ponedeljka u 5 ujutru, a onda i, pooštrena, od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 ujutru.

(Blic)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu