Misterija na Jelici traje vekovima: Da li srpska planina nosi ime po lepoj Gružanki ili Svetom Iliji - iKragujevac


Vesti

Prirodna granica između Dragačeva i Čačka jeste planina Jelica. Šumovita i brdovita jedna je od najlepših u ovom kraju Srbije, međutim ono što je izdavaja od ostalih planinksih lepotica jeste legenda koja kruži o tome kako je uopšte dobila ovo, za jednu prirodnu površinu, neobično ime.

- Turci su čuli da u Gruži živi prelepa devojka koja se zove Jelica, veliki paša je iz Sarajeva odmah poslao svoje vojnike da je otmu i dovedu pred njega. Našli su je u njenom selu, oteli i poveli. Kad su prelazili preko dragačevske planine, ona je uspela da otrgne, popne na proplanak i skoči u provaliju. U sećanje na tu lepu Gružanku, planina je dobila njeno ime - kaže jedan stari Dragačevac.

I dok ova legenda živi, živi i sećanje na Srpkinju koja živa nije htela pred Turke, već je sama sebi presudila. Međutim, istoričari kažu da etimoligija tog imena može da ima i druge osnove.

- Ljudi su skloni da stvari u prirodi povežu sa nekim događajima, ali nema zvaničnih podataka da je planina Jelica dobila ime upravo po toj devojci. Reč je o narodnom verovanju i legendi. Neki smatraju da je dobila ime po jelama, ali ta teorija nije tačna, jer tog drveća na njenim proplancima uopšte nema. Prema nekim istoričirama, ime je izvedeno od sveca Svetog Ilije, pod čijim imenom se nalazi nekoliko crkvi u Dragačevu - izjavio je za RINU, Miloš Timotijević, istoričar iz Čačka.

Na jednom od najvećih vrhova Jelica, nalazi se i arheološko nalazaište pod nazivom Gradina, a koje otkriva ostatake iz doba Vizantije, tadašnje grobnice i bedeme. Pirordne, ali i istorijske lepote zato u Dragačevo privlače veliki broj turista.

 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu