Šta je sve potrebno za zamenu starih oružanih listova - iKragujevac


Vesti

Zakon o oružju i municiji, koji se primenjuje od marta 2016. godine, predvideo je i obaveznu zamenu starih oružanih listova novim. Zakon je uveo niz novina u toj oblasti, pa je rok produžen sa marta prošle godine na mart ove godine. Procena je da građani Srbije poseduju najmanje 600.000 oružnih listova, a da je do sada zamenjeno znatno manje od polovine.

Zorica Subotić, predsednica Nacionalne asocijacije za oružje navodi za RTS da je vlasnik oružja u obavezi da prilikom zamene oružanog lista u policijsku stanicu donese oružje na uvid, stare isprave, potvrdu da protiv njega nije pokrenut krivični postupak, lekarsko uverenje o sposobnosti za držanje i nošenje oružja.

Gostovanje Zorice Subotić u Jutarnjem programu RTS-a

"Svaki legalni vlasnik oružja mora da ode kod svog izabranog lekara i da od njega dobije takozvani formular broj jedan sa kojim on odlazi u licenciralnu zdravstvenu ustanovu u koju se izvrši prema pravilniku lekarski pregled o njegovoj sposobnosti da poseduje oružje. Vrše se pregledi oftamologa, stručnjaka medicine rada, psihologa. Svako od njih, ukoliko proceni da je to potrebno ima pravo da pošalje i na dodatne preglede", navela je Subotićeva gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Dodaje da sa tim dokumentima i zahtevom za promenu oružanog lista vlasnik odlazi u policiju, nosi svoje oružje na uvid i tom prilikom plaća takse.

"Taksa ovog momenta za one koje poseduju oružje sa olučenim cevima iznosi 2.800 dinara, za neolučane cevi – 1.330 nezavisno od toga koliko ima komada. Taksa za oružani list iznosi 900 dinara i 600 iznosi još neka takse", navodi Subotićeva.

Sastavni deo postupka biće i dokument koji dokazuje opravdan razlog za posedovanje oružja i predstavlja izjavu vlasnika zbog čega treba da poseduje oružje npr lov, streljaštvo...

Kako kaže, pored svega navedenog sprovodi se i terenska provera, dolazi se kod svakog podnosioca zahteva da se proveri kako vlasnik i gde drži oružje.

Ističe da nema tačnu informaciju, ali procenjuje da je do sada oko 25 odsto legalnih vlasnika oružja do sada zamenilo svoje oružane listove.

Kako kaže, postoji šansa da se produži rok za preregistraciju.

"Bez obzira što je ministar izjavio da neće biti produžetka rokova za preregistraciju, u junu prošle godine ministar je oformio grupu u kojoj se nalaze predstavnici MUP-a, predstavnici osam ministarstava, civilnog sektora tj. Nacionalne asocijacije za oružje Srbije, Streljačkog i Lovačkog Saveza Srbije koji rade na analizi i unapređenju Pravilnika koji se odnosi na oružje i Predloga izmena i dopuna Zakona o oružju i municiji. I oni imaju rok da do 5. marta ove godine da predlog iznesu kao konačan i o u tim dokumentima piše da rok za preregistraciju treba da se produži do 5. marta 2022. pre svega zbog toga što MUP ne može sa raspoloživim kadrovima da obavi taj posao", zaključila je Subotićeva.  

 

Izvor: rts

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu