Program podrške za osobe sa autizmom za život u zajednici - iKragujevac


Vesti

U Parohijskom domu pri crkvenoj opštini Vasilije Veliki u Maršiću ovog vikenda realizuje se četvrti ciklus projekta „Program podrške za osobe sa autizmom za život u zajednici“, u okviru koga će petoro korisnika uz kvalitetne i sadržajne aktivnosti sticati životne veštine koje doprinose njihovom osamostaljivanju i socijalizaciji. Zbog specifičnog stanja autizma sa njima će sve vreme biti dva terapeuta sa kojima će zajedno pripremati obroke, imati kreativne radionice i provesti dan u prirodi.

Projekat u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), realizuje Udruženje za pomoć osobama sa autizmom u partnerstvu sa Udruženjem za pomoć deci i mladima sa smetnjama u razvoju „Sveti Vasilije Veliki“ iz Maršića uz podršku grada Kragujevca.

Ovo je projekat koji se sprovodi drugu godinu zaredom i predstavlja podršku lokalnim samoupravama za osnaživanje organizacija civilnog društva koje na najbolji način rešavaju prioritetne probleme osoba sa invaliditetom u zajednici, kazala je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Projekat Udruženje osoba sa autizmom imao je finansijsku podršku grada Kragujevca i UNDP i u prethodnom periodu a kroz ove projektne aktivnosti udruženje je unapredilo svoje kapacitete i prioritete za osnaživanjem porodica koje imaju decu sa autizmom. Kroz kamp životnih veština u prethodnoj godini, vikend program u ovoj godini i servis usluga na najbolji mogući način se, kaže Damnjanović pruža podrška porodici da ostane jaka i kompaktna i živi kao i svi mi, a istovremeno i za samostalni život osoba sa autizmom kada biološke porodice ne bude više.

Projekat„Program podrške za osobe sa autizmom za život u zajednici“ se implementira od 15. septembra 2019 i traje do 15. maja 2020. godine. Do isteka realizacije projekta koji će ukupno obuhvatiti 35 lica ostalo je još tri vikend programa u Parohijskom domu, rekla je Danijela Nešović, kordinator projekta. NJima produženi vikend u ovoj sredini jako prija kao i kreativne radionice i izleti koje realizujemo u dogovoru sa terapeutima, a ovaj program znači i njihovim porodicama, istakla je Nešović posebno kada su deca u odraslom dobu.

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu