"GOSPOĐO, VIDIM GLAVU, ŠTA DA RADIM, ŠTA DA RADIM!?!": Kako je lekarka telefonom pomogla Branku iz Kragujevca da PORODI SUPRUGU KOD KUĆE - iKragujevac


Vesti

"Bila sam na telefonskoj vezi sa čovekom da mu budem podrška i da mu u slučaju nekog problema dam instrukcije šta da radi dok lekarska ekipa ne stigne".

Ovako za "Blic" kaže doktorka Hitne pomoći u Kragujevcu Tanja Šćepanović, koja je sa druge strane žice aistirala Branku Pendiću dok je juče ujutru porađao svoju suprugu.

Naime, kako smo već pisali Branko Pendić (29) je u utorak ujutru je porodio svoju suprugu Suzanu Krstić Pendić (29) u njihovom domu u Kragujevcu.

Nakon što je beba živa i zdrava stigla na svet, u pomalo neuobičajenim okolnostima, doktorka Hitne pomoći koja je bila na prijemnom pozivu sa Brankom tokom porođaja, priča kako se sve odigralo.

- S obzirom na to da je prvi porođaj, niko nije očekivao da to ide tako brzo. Svi smo bili iznenađeni. Od pucanja vodenjaka do samog završetka prošlo je vrlo malo vremena - započinje nam priču doktorka Šćepanović, koju na žalost nismo uspeli da nateramo da se fotografiše za naš portal.

"Rekla sam im da ne kreću put bolnice, nema vremena za to"

Kako nam je rekla, Branko je najpre želeo da sa trudnom ženom krene automobilom put bolnice, ali ga je doktorka posavetovala da ostanu kod kuće, uveravajući ga da ekipa ubrzo stiže, što se ispostavilo kao pravo rešenje, jer bi se u suprotnom Suzana porodila u autu.

- On je pozvao telefonom i rekao da je ženi pukao vodenjak, da će oni krenuti kolima, a naša ekipa da im krene u susret. Rekla sam da nema potrebe, računajući da se sve neće odviti tako brzo, da je bolje da žena bude u kući i da ekipa kreće, što je dobro ispalo jer bi se u suprotnom žena porodila u kolima- priča doktorka.

Pola minuta nakon što se lekarska ekipa uputila put doma Pendića, Branko je uspaničeno pozvao doktorku rekavši da se glava bebice vidi.

- Rekao je da već vidi glavu deteta. Ostala sam s njim na vezi da ga umirim i dam mu instrukcije. Srećom, žena je išla na pripremne vežbe za porođaj, znala je kako pravilno da diše, kada da se napne, a ja sam bila s njim na vezi za slučaj da desi neki problem dok ekipa ne stigne - priča doktorka i nastavlja:

- Naravno, on je prekidao vezu više puta jer je bio sam sa suprugom. Zvala sam ga da proverim da li je beba izašla dokle je stigao porođaj. Kada me je obavestio da je izašla cela glava rekla sam da žena ne staje, da se napne dalje. Ponovo sam zvala da proverim da li je beba zaplakala. Sve je išlo kako treba i nije bilo prostora da ja odradim ništa spektakularno - prepričava nam doktorka.

"Gospođo, vidim glavu, šta sad da radim, šta sad da radim?"

Kako nam je ispričala, Branko u početku jeste delovao da je u panici, što je očekivano, a kasnije se pribrao.

- Prvo jeste bio u panici, uzvikivao je : "Gospođo, vidim glavu, šta sad da radim, šta sad da radim?" - priseća se doktorka, sada već kroz smeh, dodajući da je Branko pokazao da je vrlo hrabar muškarac.

- Posle se pribrao, slušao upustva i adekvatno regovao. On je učestvovao u tome, jer je bio sam sa ženom i primoran na to i zbog toga mu, zaista, svaka čast - iskrena je ona.

Doktorka ističe da je sve dogodilo neverovatno brzo, ali da je i ekipa Hitne pomoći stigla u rekordnom vremenu, za oko 3,4 minuta, odmah po izlasku bebe iz stomaka.

"Muškarci ne bi trebalo da prisustvuju porođaju"

Situacije da muškarci koji prisustvuju porođaju, te da takve scene doživljavaju kako najveće traume zbog čega neretko padnu u nesvest tokom čina porođaja, doktorka komentariše na sledeći način:

- Znate kako, moje mišljenje je da muškarci ne bi trebalo da prisustvuju porođaju, da nije konstruktivno. Ali, možda je to neko iskustvo koje im olakšava da snađe u nekim situacija, da je to neko iskustvo za dalje - naglašava ona.

Skromna doktorka Tanja Šćepanović ističe da je "samo radila svoj posao", te da ne msili da uradila ništa posebno.

- Radila sam samo ono što mi inače radimo. Kada je hitna intervencija u pitanju, pošalje se ekipa i tehničar ili lekar koji su na prijemnom pozivu budu na vezi sa porodicom da daju instrukcije šta bi trebalo da se uradi dok ekipa ne stigne. Ne bih da zvuči da sam nešto spektakularno uradila. Srećom, sve je išlo kako treba tako da nije bilo potrebe za posebnim instrukcijama - zaključuje doktorka.

Ovo im je prvo dete

Branku i njegovoj supruzi Suzani ovo je prvo dete.

- Ovo nam je prvo dete, jako sam srećan - rekao je Branko nakon što je suprugu u bebu ostavio u Kliničkom centru.

- Oduševio sam se što me je doktorka i posle nazvala da pita za suprugu i bebu pošto su ih ostavili u Kliničkom centru - završio je Branko.

 

Izvor: Blic

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu