Nagrade Međunarodnog salona antiratne karikature u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Gran pri Međunarodnog salona antiratne karikature "Vesnik mira" u Kragujevcu pripao umetniku iz Španije Manuelu Arijagi. Zlatnu plaketu osvojio je Li Ksjaodžang iz Kine, srebrnu Majid Amini iz Irana, a bronzanu Andrea Pekia iz Italije.

Pobednik 20. Međunarodnog salona antiratne karikature "Kragujevac 2019" je autor iz Španije Manuel Arijaga. Njemu će pripasti gran pri "Vesnik mira" i novčana nagrada od 1.500 evra koju poklanja Međunarodna asocijacija gradova "kurira mira".

Zlatnu plaketu osvojio je Li Ksjaodžang iz Kine, srebrnu Majid Amini iz Irana, a bronzanu Andrea Pekia iz Italije.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 1.117 radova iz 63 zemlje.

Prema rečima članova žirija, Salon je nadmašio sve dosadašnje po broju umetnika, prispelih radova i zemalja iz kojih su se učesnici odazvali, pa čak i iz samih žarišta današnjih ratova i sukoba, poput Sirije, Sudana, Etiopije, Iraka, što najbolje govori o snazi misije mira koju Salon promoviše.

Žiri su činili dosadašnji pobednici kragujevačkog salona, naši poznati karikaturisti Jugoslav Vlahović, Tošo Borković i Špiro Radulović. Žirijem je predsedavao Marko de Angelis, karikaturista, grafički dizajner i profesionalni novinar lista Repubika iz Rima, a peti član bio je novinar i publicista Miodrag Stojilović, koji je i predsednik Saveta Salona.

Tradicionalno, izložba karikatura 20. Međunarodnog salona biće otvorena 20. oktobra u Muzeju "21. oktobar" u Kragujevcu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu