Borovo izdaje 12 prodavnica a jedna je u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Boreli iz Sombora, nekadašnji jugoslovenski gigant za proizvodnju obuće, izdaje 12 svojih prodavnica u isto toliko gradova širom Srbije.

Javno otvaranje ponuda održaće se 30. avgusta ove godine u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika u Novom Sadu.

Lokali se izdaju u Arilju, Kanjiži, Mionici, Pirotu, Rekovcu, zatim u Vladičinom Hanu, Leskovcu, Kladovu, Soko Banji, kao i Kragujevcu, Kovinu i Plandištu.

Firma Boreli iz Sombora je nakon raspada Jugoslavije postala naslednik fabrike Borovo iz Hrvatske. Na ovim prostorima bila je čuvena i po proizvodnji popularnih borosana i startas patika.

Ova firma je otišla u bankrot 2016. godine, a u vlasništvu nekadašnjeg proizvođača obuće ostalo je više od 90 prodavnica širom Srbije. Fabriku Bata - jugoslavenska tvornica gume i obuće d.d. Borovo osnovao je 1931. češki industrijalac Jan Bata u okolini Vukovara u Hrvatskoj.

Zlatno vreme ove fabrike obuće bilo je u Jugoslaviji tokom 80-tih godina prošlog veka kada je Borovo zapošljavalo širom zemlje 23.000 ljudi, proizvodilo se 23 miliona pari obuće godišnje, 580.000 komada auto guma i 12.500 tona gumeno-tehničke robe. Posle raspada SFRJ Borovo je nastavilo da postoji u Hrvatskoj, a 1997. godine fabrika obuće u Somboru promenila je ime u Boreli.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu