Tesla dani 2019 u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Manifestacija „Tesla dani“, ove godine šesta po redu, koju različitim događajima širom Srbije organizuje Klaster puteva kulture, u Kragujevcu je uz podršku Kancelarije za mlade obeležena tribinom na kojoj je bilo reči o industrijskom nasleđu Kragujevca, vezi između nauke i industrije, kulture i turizma. Na tribini su govorili direktor Narodnog muzeja Nenad Đorđević, predsednica UO Klastera kulture Srbije Manuela Graf, vd direktora Biznis inovacionog centra Zoran Đorović i vd direktora Gradske turističke organizacije Bojan Pavlović.

Ovogodišnja manifestacija u znaku je obeležavanja 120 godina od početka izgradnje prve hidroelektrane prema Teslinim principima naizmenične struje a reč je o hidroelektrani “Pod gradom” kod Užica.

Pored priča o prvim hidroelektranama, Teslinoj poseti Srbiji, ruti „Putevima Tesle“, učesnici tribine podsetili su na prvu sijalicu u Srbiji, koja je 1884. god zasijala u Kragujevcu, u čaurnici, jednom od pogona Vojnotehničkog zavoda i početak elektrifikacije u Srbiji uz prisustvo kralja Milana Obrenovića i kraljice Natalije. U Evropi se tada pričalo o električnom osvetljenju kao o čudu koje je samo dve godine pre toga predstavljeno na izložbi u Parizu.

Na skupu kome su prisustvovali profesor Ekonomskog fakulteta dr Nikola Bošković i direktor Regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić bilo je reči i o spoju nauke, kvalitetnog obrazovanja, tehnološkog razvoja, inovacija i kreativnosti koji mogu biti od ključnog značaja ka bržem razvoju lokalne zajednice, ali o i podršci mladima u realizaciji svojih ciljeva kroz pokretanje sopstvenog posla. Grad Kragujevac je nosilac industrijskog i privrednog razvoja regiona, ujedno je i administrativni, univerzitetski, zdravstveni, kulturni i sportski centar, ali i grad po meri mladih.

Svima koji se odluče da posete Kragujevac pruža se mogućnost da se upoznaju sa vrednim industrijskim nasleđem, kulturno-istorijskom zaostavštinom, verskim, prirodnim i sportskim znamenitostima.

Imajući u vidu učesnike tribine i teme o kojima se razgovaralo, cilj tribine kojom su u Kragujevcu obeleženi “Tesla dani” je umrežavanje institucija i organizacija koja mogu doprineti boljoj promociji grada Kragujevca kroz kulturno – industrijsko nasleđe.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu