Obeleženo 630 godina od Kosovskog boja - iKragujevac


Vesti

Minutom ćutanja i polaganjem venaca kraj spomenika pripadnika Šumadijske divizije na starom vojničkom groblju u Šumaricama, delegacije Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine, Udruženja potomaka Srbije, Vojske Srbije, odali su počast srpskim ratnicima. U ime grada, venac kraj spomenika u Šumaricama položio je Ratko Tomašević, član Gradskog veća za unapređenje položaja penzionera u lokalnoj samoupravi.

Obeležavanje Vidovdana, verskog praznika koji slavi Srpska pravoslavna crkva ali i Republika Srbija kao državni praznik u spomen na Kosovsku bitku koja se 28. juna 1389. godine odigrala na Gazimestanu, predstavlja sećanje na poginule ratnike i heroje u svim ratovima. Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine obeležavanjem značajnih datuma u istoriji naše države i drugim manifestacijama i aktivnostima neguje sećanje na sve ratnike stradale u ratovima za oslobođenje Srbije, rekao je Milan Vujčić, predsednik Udruženja i saopštio da je odnedavno ono ponelo ime slavnog Kragujevčanina i velikog srskog vojskovođe Radomira Putnika.

Prema njegovim rečima, u organizaciji Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine Vojvoda Radomir Putnik uz podršku grada Kragujevca, 15. septembra ove godine na dan proboja turskog fronta održaće se tribina na temu ratovanja Srba na visokim planinama – Kajmakčalanu, Ceru i Košarama.

Nakon polaganja venaca na Starom grobnju u Šumaricama članovi Udruženja posetili su centralnu manifestaciju obeležavanja Vidovdana u Lužnicama.3-56.jpg5-47.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu