Brendiranje Kragujevca: Uključivanje zajednice i angažovanje stručnjaka - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je u toku proces brendiranja, što podrazumeva učešće investitora, kreiranje budžeta za oblasti privrede i formiranju i podsticaju rada klastera i početak rada gradskog „Data centra”. Oprema vredna dva miliona evra iz Kine u Kragujevac stiže ovih dana.

Kragujevac, industrijski centar Srbije, u početnoj je fazi istraživačkog brendiranja, koja podrazumeva razgovore sa privrednicima i preduzetnicima: prioriteti su metalski sektor, informacione i komunikacione tehnologije.

Proces brendiranja je obiman, zahtevan i dugotrajan posao. Da bi se došlo do željenog cilja neophodna je uključenost čitave zajednice i angažovanje svih stručnih službi lokalne samouprave.

„Želimo da promenimo trend koji Kragujevac ima”, ističe gradonačelnik Radomir Nikolić. „Kragujevac je industrijski centar koji je bio najveći u regionu, prva industrijska prestonica na Balkanu, prvi industrijski centar je ovde napravljen. Bili smo poznati po automobilskoj industriji i dalje pratimo trendove oko automobilske industrije, sve ostalo svi prateći segmenti privrede. Moramo da pratimo te moderne trendove jer hoćemo da Kragujevac bude savremen, moderan grad koji prati savremena rešenja u informacionim tehnologijama.”

„Data centar” će služiti za čuvanje i smeštaj podataka Grada Kragujevca, gradskih uprava, svih javnih preduzeća i ustanova. To će sigurno pomoći u objedinjavanju podataka što za građane znači da će lakše i brže moći da realizuju zahteve, bez odlaska na šaltere, objašnjava gradonačelnik Nikolić:

„Glavni Data centar je u Beogradu a u Kragujevcu se pravi Data rikaveri, nešto što je bekap za ono u Beogradu. Rikaveri centar je veći od ovog lokalnog gradi se u Kragujevcu, što pokazuje da je Kragujevac kao jedna stabilna sredina u kojoj Data centar može da se nalazi. Mi, pored velikog projekta koji iznosi preko 40 milion evra u Kragujevcu, imamo i naš lokalni Data centar koji nam stiže kao donacija iz Kine za razvoj projekta vrednosti dva miliona evra koji će rešenje za budućnost.”

Odnedavno je u rad pušten novi elektronski sistem plaćanja vožnje karticama u javnom gradskom prevozu. Pored toga, putnicima su na raspolaganju besplatan interent, kao i displej uređaji sa zvučnom najavom autobuskog stajališta i vremena kada autobus stiže. Ideja je, kako gradonačelnik kaže, da osim za prevoz, kartica bude ulaznica za galerije, muzeje ili bazene, da se koristi za parking, kao i za svakodnevnu prijavu i odjavu dece iz vrtića. 

 

Izvor: RTS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu