Konačna odluka o sudbini Zastavine ambulante za par dana - iKragujevac


Vesti

Peticija koja se potpisuje za spas Zastavine ambulante, formalno ne može da utiče na zaustavljanje procesa prinudne likvidacije koji sprovodi Agencija za privatizaciju, rečeno je na sednici Saveta za zdravlje grada Kragujevca, gde je i saopšteno da će konačnu odluku o sudbini ove zdravstvene ustanove doneti Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ i da će se ona znati za nekoliko dana.

Sve je izvesnije da će opstati, ali u kom obliku odlučiće nadležni iz Beograda, koji su po hitnom postupku na zahtev lokalne samouprave preuzeli rešavanje ovog problema.

I zvanično, Grad je uputio inicijativu Ministarstvu zdravlja sa molbom da se problem Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika hitno reši.

U Beogradu je, po hitnom postupku, održan sastanak sa predstavnicima grada, rukovodstva i sindikalnih organizacija. To znači da je sada sudbina Zavoda u rukama Ministarstva zdravlja.

Interes lokalne samouprave je da dosadašnji pacijenti dobijaju medicinsku uslugu, u istom prostoru, i sa istom opremom od istog medicinskog kadra koji je izuzetno stručan.

Konačnu sudbinu odrediće Ministarstvo zdravlja, Republički fond za zdravstveno osiguranje i Institut za javno zdravlje Srbije „Doktor Milan Jovanović Batut“. To je ujedno i najvažnija tema održane sednice Saveta za zdravlje grada Kragujevca.

Na sednici Saveta za zdravlje preneta je informacija o pozitivnom mišljenju Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ o davanju preliminarne saglasnosti za osnivanje Opšte bolnice u Kragujevcu koja bi trebalo da ima 252 postelje.

Kragujevčani na Opštu bolnicu moraju da sačekaju naredne dve do tri godine, zbog najavljenih promena u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju, odnosno centralizaciju koja se očekuje – prelazak na republički nivo od 1. januara 2020. godine i formiranje u okviru plana mreže takozvanih zdravstvenih centara.

Savetnica za prava pacijenata podnela je kvartalni Izveštaj o radu savetnika, koji je detaljno upoznao članove gradskog Saveta za zdravlje koje su najčešće primedbe pacijenata i da li su pokrenuti formalni postupci.

Kragujevac je drugi grad koji uvodi od ovog leta novinu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Zahvaljujući Domu zdravlja u julu će biti sprovedeni pregledi, mahom starijeg i nemoćnog stanovništva iz udaljenih mesnih zajednica. Kragujevački i ruski lekari posetiće 15 okolnih sela.

Na sednici gradskog Saveta za zdravlje pohvljen je izuzetan trud Gradkse organizacije „Crvenog krsta“ koji je rezultirao prestižnim nagradama i Kragujevac svrstao u najhumanije sredine, jer je samo u prošloj godini zahvaljujući volonterima iz Crvenog krsta prikupljeno više od devet hiljada krvnih jedinica.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu