Ukinuta VANREDNA SITUACIJA u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Komandant Štaba za vanredne situcije, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić ukinuo je danas ne predlog Štaba, vanrednu situaciju u Kragujevcu, koja je proglašena u utorak 4. juna.

Situacija u Kragujevcu sada je stabilna, zaključeno je nakon razmatranja izveštaja o stanju na terenu i prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije koja je povoljna u narednom periodu. Iako nismo imali ozbiljan rizik ugrožavanja života i zdravlja ljudi i životne sredine, vanrednu situaciju smo uveli, podsetio je Nikolić, zbog potrebe za angažovanjem dodatne mehanizacije koju grad nema, a u nameri da što pre uključivanjem privatne mehanizacije saniramo pričinjenu štetu. Primljeno je preko 1200 poziva građana za intervencijama, a samo u JKP Vodovod i kanalizacija registrovano je 250 zahteva od kojih je 160 rešeno.

Imamo nekoliko kritičnih tačaka gde je bilo štete – u Trešnjevaku je, recimo, Grošnička reka odnela put na tri mesta, a voda je odnela i most na Kozujevačkom potoku. Naše vode su bujične, a velika količina padavina, zbog natopljene zemlje, završila je u vodotokovima. Lepenica je rešena 70 – tih godina tako da nismo imali rizik od poplave u gradu, ali je problem nastao nizvodno prema Cvetojevcu. Zajedno sa JVP Srbijavode, kazao je Nikolić, radimo na tome da se nastavi sanacija i regulacija korita Lepenice, u dužini od 4,2 kilometra kroz Cvetojevac do Batočine. Što Lepenica bude protočnija u Batočini, manje će vode da se vrati na teritoriju Kragujevca tako da ćemo zajedno sa njima raditi na uređenju korita reke i kroz njihov atar.

Kako je rečeno na današnjoj sednici Štaba, vodosnabdevanje je uredno, ispunjenost akumulacije Grošnica je 95 posto, Gruže oko 82 posto, a situacija je stabilna i na brani u Šumaricama. Što se tiče Sektora za vanredne situacije MUP – a Srbije, danas su ekipe bile angažovane na crpljenju vode iz podrumskih prostorija, uglavnom u nižim delovima grada, a reč je o sedam intervencija u ulici Jovana Ristića.

Osim sanacije posledica, Centralna komisija za utvrđivanje šteta nastalih usled elementarne nepogode prouzrokovane obilnim padavinama, formirala je danas potkomisije koje od sutra izlaze na teren. To su komisije za popis štete na infraskturkturi i mostovima, dve komisije za stambene objekte građana, komisija za procenu šteta na poljoprivredi, komisija koja će obilaziti klizišta i vodotokove i komisija za privredu i objekte javne namene.
 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu