Radost za đake iz sela kod Knića: Dobili školu i knjige - iKragujevac


Vesti

U najstarijoj programskoj akciji RTS-a "Knjiga solidarnosti" do sada je prikupljeno i poklonjeno više od tri miliona knjiga seoskim i gradskim bibliotekama. Karavan RTS-a stigao je i do škole "Rada Šubakić" u selu Guberevac kod Knića.

Humanitarna i prosvetiteljska misija darivanja bisera pisanih reči traje više od pola veka. Poklonu od 500 knjiga najviše su se obradovali najmlađi đaci.

"Verujem da će čitati sa zadovoljstvom ova dela, bez obzira što danas živimo u eri kompjutera i interneta", ističe Ana Marija Simonović, Baština i kulturna produkcija RTS-a.

Direktorka OŠ "Rada Šubakić" u Guberevcu Slađana Đokić kaže da će ove knjige motivisati decu.

"Imamo i vukovce koji to nastavljaju da opravdavaju kroz dalje školovanje, ali se nadamo da će ovo prvenstveno uticati na motivaciju", naglasila je Đokićeva.

A 50 đaka ima još jedan razlog za radost – obnovljena im je škola.

"Želimo da deca koja žive u manjim sredinama imaju iste uslove osnovnog obrazovanja kao deca koja se školuju u većim gradovima", napominje Tamara Grujić, autorka emisije "S Tamarom u akciji".

Renovirana od poda do plafona, sa novom fiskulturnom salom i igralištem, škola ponovo postaje mesto okupljanja dece i iz okolnih sela. Biće ih i više – sudeći po vestima iz porodilišta.

"Poslednjih godina taj broj je bio 88, tako da već u ovoj godini, za prvih nekoliko meseci, taj broj je daleko veći, očekujemo da to bude i preko 100", ističe Jelena Obradović, potpredsednica Opštine Knić.

I opština dosta ulaže u očuvanje porodice i vraćanje mladih na selo.315.jpg311.jpg312.jpg313.jpg314.jpg316.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu