Srbija dobija kratke programe studija: Do diplome i za samo 3 meseca, ali morate da ispunite jedan uslov - iKragujevac


Vesti

Srbija će sledeće godine dobiti prve stručnjake sa završenim kratkim programima studija, u trajanju do 18 meseci, potvrdio je Bojan Tubić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje. Nacionalni savet za visoko obrazovanje doneo je još krajem marta Pravilnik o organizaciji, sprovođenju i izdavanju sertifikata za kratke programe studija, ali je on stupio na snagu tek sada, posle objavljivanja u Službenom glasniku

Na osnovu Pravilnika, visokoškolske ustanove moći će da pripreme kratke programe i dostave ih Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje. Dogodine se očekuju prvi sertifikati u rangu fakultetskih diploma.

NAJVEĆE INTERESOVANJE OČEKUJE SE U IT SEKTORU

- Zakon je predvideo kratke programe studija koji bi povezali visoko obrazovanje i tržište rada. Oni ne bi imali obavezu da se akredituju, već se uvode smernice koje donosi upravo ovaj Pravilnik. Kratki program može da upiše svako ko ima četvorogodišnju srednju školu i želi da se usavrši u nekoj oblasti.

Naravno, moguće je da ih upišu i oni sa višom ili visokom stručnom spremom, ako žele usavršavanje u svojoj ili nekoj drugoj grani. U Ministarstvu pretpostavljaju da će najveće interesovanje biti za IT sektor.

Kako je Pravilnikom predviđeno, kratki programi organizuju se u obimu od 300 do 600 časova aktivne nastave i mogu trajati od tri do 18 meseci. Polaznik na kraju stiče sertifikat sa opisom posla za koji je osposobljen.

NEOPHODAN JEDAN USLOV

Cilj uvođenja kratkih programa u obrazovanje je da se u kratkom periodu omogući efektno i efikasno obrazovanje stručnjaka za konkretan posao. Ceo sistem je osmišljen po ugledu na praksu koja već postoji u evropskim zemljama. Hasan Hanić iz Nacionalnog saveta kaže da će verovatno najviše interesovanja biti za kurseve veb dizajna i programiranja, za sticanje menadžerskih i liderskih veština koje se retko izučavaju na fakultetima.

Tu su i programi jezika, pa kratki programi za bankare... Sve njih može da realizuje akreditovana visokoškolska ustanova a uslov je samo da za to ima podršku bar jednog poslodavca, koji pismeno izrazi spremnost da svoje zaposlene upiše na kurs ili da zaposli one koji su prošli program. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu