Neophodna veća podrška mobilnim timovima za socijalno uključivanje Roma i Romkinja - iKragujevac


Vesti

Unapređenje komunikacije sa romskom zajednicom, obezbeđivanje institucionalne održivosti i finansiranje operativnih planova mobilnih timova su preko potrebni – zaključak je sastanaka održanih sa timovima iz: Vranja, Leskovca, Bele Palanke, Bojnika, Bujanovca, Kragujevca, Kruševca, Prokuplja, Novog Sada, Sombora, Valjeva, GO Zvezdare i Palilule, Pančeva, Odžaka i Kovina. Sa Mobilinim timovima, kao lokalnim međusektorskim mehanizmima formiranim u okviru lokalnih samouprava, održan je ciklus radionica u Nišu i Beogradu, tokom kojih je zaključeno da su: unapređenje komunikacije sa romskom zajednicom, obezbeđivanje institucionalne održivosti i finansiranje operativnih planova Mobilnih timova neophodni preduslovi za povećanje socijalne inkluzije Roma i Romkinja u lokalnim zajednicama.

Članovima Mobilnih timova predstavljena je unapređena metodologija planiranja i praćenja realizacije operativnog plana, koja je, uvažavajući dobre prakse i naučene lekcije stečene tokom realizacije projekta “Ovde smo zajedno”, obezbedila neophodne pretpostavke od značaja za institucionalnu i finansijsku održivost lokalnih mehanizama za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja.

Takođe, učesnici su upoznati sa ciljevima i ostvarenim rezultatima projekta “Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima – STANOVANJE ROMA“, u svakoj od 3 komponente: Izrada projektno-tehničke dokumentacije za unapređenje uslova stanovanja u podstandardnim naseljima; Uspostavljanje lokalnih međusektorskih mehanizama za realizaciju mera i usluga u oblastima od značaja za unapređenje stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite, očuvanja i promocije kulturnog identiteta romske nacionalne manjine; Praćenje i podrška realizaciji 13 infrastrukturnih projekata.

Podsećamo, Mobilni timovi formirani su sa ciljem prepoznavanja i sagledavanja realnih potreba romske populacije na terenu, kao i utvrđivanja podrške koja je potrebna kako bi se poboljšao njihov sveukupni položaj, a u skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji 2016-2025. Projekat „Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima – Stanovanje Roma“ jedna je od inicijativa koje u ovom momentu podržava Evropska unija uz saradnju i kofinansiranje Vlade Republike Srbije.

Važan deo projekta je šema bespovratnih sredstava (grantova) u okviru koje se podržava 11 projekata na lokalnom nivou u ukupnoj vrednosti od 7,55 miliona evra. U okviru inicijative biće obezbeđeno stambeno rešenje za preko 700 Romkinja i Roma, te poboljšanje infrastrukturnih uslova za preko 5.000 pripadnika romske populacije.1-31.jpg

 

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu