Održana stručna tribina u Kragujevcu o naplati toplotne energije - iKragujevac


Vesti

Naplata toplotne energije po potrošnji, kvalitet grejanja, mogućnost izbora, merljivost potrošnje i poboljšanje komunikacije između toplana i krajnjih kupaca toplotne energije bile su teme stručne tribine, koja je održana u Kragujevcu.

Debata je realizovana u okviru programa Regionalnog savetovališta za potrošače za Šumadiju i Zapadnu Srbiju, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a povodom 15. marta – Svetskog dana potrošača.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Zoran Predić podseća da su, shodno Zakonu o efikasnom korišćenju enegrgije, toplane obezbedile sve preduslove, u 99% objekata u Srbiji, kako bi se prešlo na naplatu grejanja po potrošnji.

Na potezu su stambene zajednice, koje treba da donesu odluku da prelaze na sistem naplate po utrošku i zahtev upute toplani. Potom je toplana u obavezi da, ukoliko postoje tehnički uslovi, obezbedi prelazak na novi sistem obračuna.

U Poslovnom udruženju Toplane Srbije smatraju da je za korisnike daljinskog grejanja najvažnije da znaju šta su stvarni troškovi pri proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energijom.

Tek potom moguće je, smatra direktor Toplana Srbije, Dejan Stojanović, sagledati mogućnosti za smanjenje utrošene količine toplotne energije, a samim tim i računa.

Osnovna prednost naplate po utrošku toplotne energije je da potrošači zaista plaćaju ono što potroše.

Ovakav sistem obračuna posebno je isplativ u prelaznim periodima, na početku i na kraju grejne sezone, kada nema potrebe za grejanjem, pa bi smanjena potrošnja uslovila i manje račune.

Na debati je naglašeno i da nije jednostavno isključiti se sa sistema daljinskog grejanja u objektima kolektivnog stanovanja.

Na stručnoj tribini, kojoj su prisustvovali predstavnici 30-ak toplana u Srbiji, govorilo se i o bezbednosti, pouzdanosti sistema, smanjenju broja ložišta, a predstavljeni su i primeri dobre prakse slovačkog zakonodavstva u oblasti energetske efikasnosti.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu