Kragujevac: Predstavljen projekat „Školsko ogledalo“ - iKragujevac


Vesti

U cilju razbijanja predrasuda i izgradnje prijateljstva u duhu tolerancije i pomirenja na Zapadnom Balkanu, kragujevačka Srednja stručna škola je u partnerstvu sa četiri srednje škole iz tri države regiona realizovala projekat „Školsko ogledalo“. U projektu je učestvovalo 30 učenika i 12 nastavnika iz IV gimnazije „Ilidža“ iz Sarajeva, srednje škole „Gorče Petrov“ iz Prilepa „Fan S.Noli iz Korče i „ArbenBroci“ iz Skadra. Za učesnike projekta iz Kragujevca, đake i nastavnike Srednje stručne škole, prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje organizovao je prijem, na kome su predstavljene aktivnosti tokom realizacije projekta.

Ovaj projekat predstavlja jedan karavan prijateljstva, koji prolazi kroz četiri države regiona i pet gradova. Osnovni cilj je da se deca iz regiona upoznaju sa kulturom, istorijom i tradicijom drugih naroda iz susedstva i da se steknu nova prijateljstva, razmene iskustva iz oblasti nastave i nauke i svega onoga što je interesantno za mlade ljude, zbog čega je grad Kragujevac i pružio podršku projektu, rekao je prof.dr Nedeljko Manojlović.

Posle pripremne faze projekta u kojoj su učenici i profesori kreirali prezentacije svoje kulture i nacionalne kuhinje, dolaskom gostiju iz Sarajeva u Kragujevac, započet je Karavan prijateljstva, a nastavljen odlaskom predstavnika srednjih škola iz dva grada u Prilep. U okviru Karavana organizovan je trodnevni kamp u Ohridu, gde su im se pridružile dve škole iz Albanije.

Ciljevi našeg projekta su razbijanje predrasuda, pomirenje u regionu i saradnja mladih kroz upoznavanje običaja, tradicije, nacionalne kuhinje i kulture, jer to su mlade generacije koje nisu opterećene ratnim dešavanjima i koje ovaj region treba da naprave boljim, rekla je Gorica Pantelić koordinatorka projekta „Školsko ogledalo“. Posle jednog dana druženja, učešća u radionicama i razgovora na engleskom, ne može se prepoznati iz koje škole, grada i zemlje učenici dolaze, što je meni kao profesoru i dugogodišnjem radniku Srednje stručne škole izuzetno značajno.

Inače, projekat je u okviru konkursa „A better region starts with youth“ odobrio RYCO (Regional Youth Cooperation Office), a završna konferencija biće održana u Kragujevcu 13. i 14. marta kada će kragujevačka škola ugostiti po dva učenika i dva profesora iz gradova partnera na projektu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu