KRAGUJEVAC: Usvojen Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu - iKragujevac


Vesti

Gradsko veće na sednici održanoj 19. februara usvojilo je Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. čime grad Kragujevac stiče uslov za konkurisanje za sredstva koja opredeljuje Nacionalna služba za zapošljavanje a radi sprovođenja mera aktivne politike zapošljavanja.

Grad Kragujevac će u 2019. godini akcenat dati podsticanju zapošljavanja i samozapošljavanja, razvoju socijalnog preduzetništva i socijalnom uključivanju teže zapošljivih lica koja će imati prioritet u uključivanju u mere aktivne politike zapošljavanja. Nezaposlena lica iz kategorije teže zapošljivih, na koje se ova subvencija može primeniti su: mladi do 30 godina starosti, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, dugoročno nezaposleni, žrtve porodičnog nasilja, viškovi zaposlenih i lica koja posao traže duže od 18 meseci.

Lokalni akcioni plan zapošljavanja daje šansu i licima sa dobrom poslovnom idejom koja žele da započnu posao, mladima kojima je to prvo zaposlenje, postojećim privrednim subjektima koji imaju potrebu za novim zapošljavanjem ili novim profilima, kao i zapošljavanju osoba sa invaliditetom posredstvom organizovanja javnih radova.

Članovi Gradskog veća dali su saglasnost Gradskoj upravi za investicije za pokretanje postupka javne nabavke za radove na revitalizaciji i proširenju braunfild lokacija u staroj industrijskoj zoni Kragujevac.

Procenjena vrednost radova je 93.800.000 dinara (bez PDV-a). U realizaciji projekta za razvoj i unapređenje poslovne infrastrukture koji finansira Evropska unija preko programa EU PRO, grad Kragujevac učestvuje sa 17.800.000 dinara, a “UNOPS EUPRO“ sa 76.000.000 dinara. Reč je o izgradnji komunalne infrastrukture i saobraćajnica koje treba da povežu stare i nove lokacije u industrijskoj zoni što će biti od velikog značaja za postojeće i potencijalne investitore, a naselje Ilina Voda biće priključeno na novi vodovod.

Saglasnost je data i za pokretanje postupka javne nabavke za pružanje usluge ekspertize i izrade projekta sanacije mosta preko reke Lepenice –most ispred glavnog ulaza kompanije „Fijat Krajsler automobili Srbija“. Sredstva za ovu namenu, procenjene vrednosti od 5.040.000 dinara (bez PDV-a), planirana su Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2019. godinu. Deo sredstava u iznosu od 1.440.000 dinara obezbedio je grad Kragujevac, a “UNOPS EUPRO“ učestvuje sa 3.600.000 dinara. Izradom tehničke dokumentacije za sanaciju mosta preko reke Lepenice, stvoriće se uslovi za njegovu rekonstrukciju, što će omogućiti bezbedan saobraćaj za vozila i pešake.

Na sednici Gradskog veća usvojen je Program lokacija za postavljanje autobuskih stajališta na teritoriji grada Kragujevca. Predloženim Programom definisano je 113 lokacija autobuskih stajališta užeg i šireg gradskog područja opremljenih propratnom opremom a koja uključuje nadstrešnice i uređene parterne površine, informacioni pano, saobraćajnu signalizaciju, korpu za otpatke.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu