Nato uložio 4 miliona u projekat u Kragujevcu, a Srbiji će to doneti 700 hiljada evra - iKragujevac


Vesti

NATO već tri godine u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu vodi projekat "Demilitarizacija viškova ubojnih sredstava", u koji je uložio čak 4,15 miliona evra, što bi Srbiji trebalo da donese višestruku korist, a između ostalog i zaradu od 700.000 evra.

Projekat demilitarizacije oko 2.000 tona ubojnih sredstava u TRZ Kragujevac koje je Ministarstvo odbrane samo označilo kao višak je počeo još 2016. s tim što je nakon nesreće u februaru 2017. produžen sa planirane dve na tri godine i povećan je budžet na 4,15 miliona evra. Ceo projekat finansira se iz Poverilačkog fonda NATO i završava se ove godine.

- Projekat obezbeđuje deo novca za rešavanje pitanja viškova ubojnih sredstava, koje već godinama opterećuje Srbiju. Projekat finansira opremanje Zavoda, a sticajem nepredviđenih okolnosti, sredstva iz njegovog budžeta biće korišćena i za obnovu dela kapaciteta uništenih u nesreći 2017. Srbija očekuje da će od prodaje sekundarnih sirovina dobijenih iz postupka demilitarizacije zaraditi 700 hiljada evra. Takođe, projekat bi trebalo da doprinese ekološki prihvatljivijem upravljanju otpadnim vodama koje TRZ Kragujevac ispušta - naglašava istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Katarina Đokić.

Nova oprema za zavod

Ceo projekat ima značaj i za Tehničko-remontni zavod Kragujevac.

- TRZ Kragujevac će kroz ovaj NATO projekat dobiti novu opremu, a delimično obnoviti i opremu koja je uništena u nesreći 2017. U tom smislu, projekat može biti dugoročno isplativ kroz prodaju usluga demilitarizacije drugim zemljama i transfer tehnologije - objašnjava Đokić.

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu