Evropski lekari u Kragujevcu o prevenciji infarkta - iKragujevac


Vesti

Četvrti međunarodni naučni skup o pokušajima da se nađu mehanizmi za zaštitu kardiovaskularnog sistema od potencijalnih bolesti, u okviru Cost akcije za kardioprotekciju, pod pokroviteljstvom Evropske komisije, održava se u Kragujevcu.

Skup je okupio oko 80 eminentnih stručnjaka iz ove oblasti koji su gosti Fakulteta medicinskih nauka. Među učesnicima skupa su prof. dr Derek Hausenloj predsednik Cost akcije (Velika Britanija), Joana Andreadu, rukovodilac grupe (Grčka) i prof. dr Piter Ferdinandli (Mađarska), koji su i organizatori evropske mreže za kardiprotekciju, i još više od sedamdeset istaknutih profesora i naučnika iz čitave Evrope, koji se bave kardiprotekcijom.

Istraživačka grupa za kardiovaskularna istraživanja Fakulteta medicinskin nauka Univerziteta u Kragujevcu, koji vodi dekan prof. dr Vladimir Jakovljević, aktivno učestvuje u projektu od početka - od oktobra 2017. godine.

U planu je da se po okončanju projekta, septembra 2020. godine, na osnovu svih dosadašnjih rezultata, aplikuje za važne međunarodne projekte koji će omogućiti bolje fondove, a time i bolje uslove za istraživanja u kardiovaskularnim naukama, uključujući i istraživanja u Srbiji.

Kako je istako dekan FMN, inače i organizator skupa u Kragujevcu, prof. dr Vladimir Jakovljević "Cost" akcija za kardioprotekciju podrazumeva i stvaranje mreže institucija koje se bave sličnom problematikom kako bi, na neki način mogle da unaprede nauku, i konkurišu za međunarodne projekte.


"Akcenat je na tome da se nađu novi mehanizmi koji mogu da budu potencijalni terapeutski ciljevi u lečenju kardiovaskularnih bolesti, od molekula do kliničkih studija", rekao je Jakovljević.

Cost akcija je jedan od najstarijih projekata Evropske unije koji traje preko 30 godina i povezuje naučnike širom Evrope koji tragaju za najboljim lekom za infarkt miokarda.
"Mi još nemamo odgovarajući lek, već se i danas leče samo posledice ove bolesti", smatra prof. dr Piter Ferdinandli iz Mađarske, koji je na skupu govorio o bolestima koje su udružene sa infarktom miokarda-šećernoj bolesti i povišenom nivou masnoća u krvi pre svega i o tome kako utiču na infarkt miokarda.

Prof. dr Derek Hausenloj predsednik Cost akcije (Velika Britanija) govorio je o zaštiti srčanog mišića od oštećenja, ishemiji i reprefuziji .
"Kod infarkta miokarda, srčani mišić trpi oštećenja i mi ovih dana u Kragujevcu govorimo o prevenciji tih oštećenja. Da bi se sprečio nastanak infarkt miokarda moraju se sprovoditi preventivne mere kao što su: snižavanje krvnog pritiska, kontrola lipida, izbegavanje pušenja, a mi pričamo o zaštiti srčanog mišića nakon što se infarkt već dogodi.

Postoje različite procedure koje se sprovode nakon srčanog udara a koje imaju za cilj da zaštite srčani mišić od dodatnih oštećenja, to je tzv. ishemijsko kondicioniranje koje se primenjuje kod pacijenta nakon infarkta", istakao je prof. Derek.

Skup u Kragujevcu je, prema rečima učsnika, prilika da se i stručnjaci iz Srbije još aktivnije uključe u razvijanje adekvatnih terapijskih metoda za lečenje infarkta miokarda. Različita predavanja istaknutih stručnjaka odvijaće se sve do petka 15. februara u hotelu Šumarice. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu