Šarčević najavio smenu direktora škole ''Treći kragujevački bataljon'', jer se nije navodno setio... - iKragujevac


Vesti

KRAGUJEVAC - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je da će biti smenjen direktor Osnovne škole ''Treći kragujevački bataljon'' u Kragujevcu Slobodan Živanović

Direktor Osnovne škole "Treći kragujevački bataljon" u Kragujevcu, Slobodan Živanović, biće smenjen jer u toj školi odeljenja nisu formirana prema broju učenika u skladu sa zakonom.

Ministar je objasnio da zbog manjeg broja učenika osmog razreda, kojih je ukupno 86, jedno od četiri odeljenja treba da se rasformira i da se učenici rasporede u ostala tri odeljenja.

''Direktor se, navodno, nije setio da ima manje đaka nego što treba da se formira odeljenja, pa nije hteo da smanjuje broj odeljenja da se roditelji i deca ne bi bunili što ih razdvajaju u završnom razredu. Ne može direktor o tome da odlučuje, nego da se primeni zakon'', rekao je Šarčević.

Prema zakonu, direktor do 1.septembra pravi raspored odeljenja u skladu s pravilnicima vodeći računa o ravnomernom broju učenika u odeljenjima i uz uvažavanje pedagoških razloga.

U Ministarstvu navode da za odobrenje da u odeljenjima ima manji broja učenika od propisanog, škola treba da se obrati nadležnoj školskoj upravi Ministarstva do 15. septembra, posle čega uprava daje stručno mišljenje.

"Njegov zahtev je stigao 23. oktobra, dakle, mesec i osam dana od roka. Zato je zahtev odbijen kao neblagovremen", kažu u Ministarstvu.

Navode i da su škole koje su se obraćale Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje radi organizovanja rada u odeljenjima IV i VIII razreda s manjim brojem učenika, iz pedagoških razloga dobijale saglasnost da ostanu sa istim brojem odeljenja budući da se radi o završnim razredima.

Škola "Treći kragujevački bataljon" nije se obratila Sektoru, dodaju u Ministarstvu.

 

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu