Trinaestoro dece smešteno u hraniteljske porodice u Kragujevcu i Gornjem Milanovcu - iKragujevac


Vesti

KRAGUJEVAC/GORNJI MILANOVAC - Sve je više mališana koji obrastaju bez bioloških roditelja. Na teritoriji Gornjeg Milanovca završena je obuka hraniteljskih porodica.

Centar za socijalni rad iz Gornjeg Milanovca i Centar za porodični smeštaj i usvojenje iz Kragujevca su završili obuku šest hraniteljskih porodica u Gornjem Milanovcu..

Prema rečima Jelene Sarić, psihologa i supervizora Milanovačkog Centra za socijalni rad, obuku vrši Centar za porodični smeštaj i usvojenje koji je zadužen za praćenje i podršku hraniteljskim porodicama.

-Na teritoriji opštine Gornji Milanovac nalazi se šest hraniteljskih porodica u kojima je smešteno osmoro dece. Takođe, sa teritorije opštine Gornji Milanovac petoro dece je smešteno u hraniteljske porodice u Kragujevcu.

Jelena Sarić je za naredni period, kao jednu od planiranih aktivnosti Centra za socijalni rad, najavila održavanje tribine sa ciljem promocije hraniteljstva i regrutovanja novih hraniteljskih porodica.

I realizator edukativnih programa za stručne radnike u kragujevačkom Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu psiholog Verica Novčić Petrić smatra da će broj hraniteljskih porodica u Milanovcu biti veći.

- Zaposleni u našem centru se svakodnevno suočavaju sa velikim brojem zahteva za smeštaj dece bez roditeljskog staranja. Iako je potreba za dobrim hraniteljskim porodicama sve veća, one koje već godinama otvaraju vrata svojih domova za ove mališane svake dve godine moraju da obnavljaju licencu koja je najbolji način provere kvaliteta njihovog angažovanja. Inače, svaka hraniteljska porodica ima svog savetnika koji kontinuirano prati odvijanje ovog procesa - zaključuje Verica Novčić Petrić.

Hraniteljstvo je privremeni oblik zaštite deteta i traje do razrešenja krizne situacije u biološkoj porodici, ali može potrajati i duže, sve do potpunog osamostaljivanja deteta. Dete se u hraniteljsku porodicu smešta da bi mu se obezbedilo adekvatno porodično okruženje u kome će rasti, razvijati se, vaspitavati, obrazovati i osposobljavati za samostalan život prateći svoje potencijale. U ovakvom okruženju detetu bez roditeljskog staranja obezbeđuju se uslovi u kojima će imati iste šanse kao i deca koja odrastaju sa svojim roditeljima.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu