Velika akcija čišćenja groblja u mesnoj zajednici Stanovo - iKragujevac


Vesti

Radnici javno komunalnih preduzeća Gradska groblja, Zelenilo i Čistoća, danas su radili na uređenju i čišćenju groblja u Stanovu. Današnja akcija jedna je u nizu koju je organizovao grad Kragujevac u saradnji sa gradskim javno komunalnim preduzećima i Savetima mesnih zajednica a u cilju rešavanja komunalnih problema.

Mesna zajednica Stanovo je sa 22 000 stanovnika, najveća mesna zajednica u Šumadiji, u kojoj od prošle godine više nema prodaje grobnih mesta, a ne postoji ni uredba koja reguliše plaćanje održavanja grobnih mesta, kaže Dejan Pušica, predsednik Saveta mesne zajednice. Lokalna samouprava grada Kragujevca, prepoznala je ovaj problem i izašla nam u susret i zajedno sa javno komunalnim preduzećima organizovala akciju, kako bi građani čiji su najbliži sahranjeni ovde imali bolji prilaz grobnim mestima, dodao je Pušica.

Stanovljansko groblje kojim je gazdovala mesna zajednica, nema dovoljno sredstava da održava ovo groblje, pa smo zato i organizovali ovu akciju, koja posle uređenja groblja u Malim Pčelicama, predstavlja nastavak aktivnosti na rešavanju komunalnih problema koje smo identifikovali zajedno sa Savetima mesnih zajednica, rekao je Vitomir Nedeljković, član Gradskog veća za lokalnu samoupravu. Jedan od najvećih problema koje smo u razgovoru sa meštanima, pre svega prigradskih i seoskih mesnih zajednica identifikovali su sahranjivanje i nedostatak grobnih mesta.

Naša ideja je, kaže Nedeljković, da svim grobljima na teritoriji Detaljnog urbanističkog plana grada upravlja nadležno javno kumunalno preduzeće. U cilju rešavanja nedostatka mesta za sahranjivanje, formirali smo Komisiju za pripremu i sprovođenje mera na proširenju kapaciteta postojećih i formiranja novih grobalja na teritoriji grada Kragujevca, čiji je zadatak da sagleda mogućnosti i proceni koliko bi koštalo i gde bi moglo da se formira jedno veliko groblje kao što je Bozman. Postoji više lokacija na kojima bi moglo da bude novo groblje, ali će Komisija u narednom periodu, imajući u vidu da novo groblje zahteva kompletno infrastrukturno opremanje, uraditi finansijku analizu i predložiti gde bi ono moglo da bude, kako bi sredstva mogla da se predvide gradskim budžetom, objasnio je Nedeljković. Prema njegovim očekivanjima, formiranjem novog groblja na teritoriji grada Kragujevca, bio bi rešen problem sahranjivanja za narednih 50 godina.

Inače, Grad je, ove nedelje kupio i deo parcele u Malim Pčelicama, čime je rešen problem nedostatka mesta za sahranjivanje u ovoj mesnoj zajednici. 

Izvor: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu