SMRT ZBOG UBODA STRŠLJENOVA: Muškarca napao roj, preminuo posle sat vremena drame - iKragujevac


Vesti

Muškarac (69) iz Malog Požarevca preminuo je od posledica uboda pet stršeljnova, potvrđeno je "Blicu" u beogradskoj Hitnoj pomoći.

Čak ni reanimacija duga sat vremena nije uspela da pomogne nesrećnom čoveku. Njega je, kako saznajemo, ubolo pet stršljenova, nakon čega je odmah izgubio svest.

- U Hitnu pomoć je dovezen privatnim kolima, bez svesti, funkcije srca i disanja. Naši lekari su ga reanimirali više od sat vremena, ali mu nije bilo spasa - rekli su za "Blic" u Hitnoj pomoći.

Slučaj ovog čoveka, nažalost, nije usamljen. Pre mesec dana od posledica uboda stršljena stradao je i Vladan Marković, a susret sa rojem ovih insekata nije preživeo ni Nenad Stanković (47) kada je prošle godine sekao stablo u šumi.

Kragujevčani, budite oprezni. Pre samo par dana, naš sugrađanin je doživeo neprijatnu situaciju kada je šetao Šumaricama. Naime, on se kretao pešačkom stazom, koja prelazi preko potoka, u neposrednoj blizini Hotela Šumarice, kada su ga napali stršljeni, imao je oko 8 uboda. Takođe, ni njegov pas nije najbolje prošao. Zaustavio je vozilo kako bi pozvao pomoć ili da ga odbace do kuće. Na sreću, u vozilu je bio lekar koji je savetovao da odmah pozovu Hitnu pomoć, što su i učinili. Naš sugrađanin je dobio injekciju, na sreću, dobro je.

Pozvao je Komunalnu policiju, koja ga je uputila na Društvo pčelara. Međutim, ne može ništa da se uradi, jer ukoliko ubijete stršljena, platićete kaznu.

U slučaju uboda, iz Doma zdravlja apeluju na građane da ne diraju bolno mesto, već da ga rashlade vodom ili ledom, potom sljušte žaoku tupim delom noža, ali je ne izvlače, jer se tada luči dodatni otrov, acetilholin. Zatim, mesto uboda oprati vodom i sapunom, piti hladnu vodu, mleko ili sisati kockice leda, sve do prve zdravstvene ustanove. 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu