Preminuo Serđo Markione bivši predsednik Fiata - iKragujevac


Vesti

Bivši izvršni predsednik kompanije Fijat Krajsler Serđo Markione preminuo je u 67. godini u bolnici u Cirihu, prenosi BBC.

Markione je imao operaciju ramena 27. juna i sve je isplanirao kako bi se ponovo vratio na posao. Posle operacije, imao je komplikacije, a poslednji put se u javnosti pojavio pre nekoliko dana u Rimu, kada je bio na primopredaji "Jeep" terenaca Karabinjerima. Serđov otac je inače bio karabinje,pa u njegovom poslednjem pojavljivanju u javnosti mnogi vide simboličan momenat.

Upravni odbor FCA je u subotu imenovao Majka Menlija, dugogodišnjeg direktora "Džipa", za izvršnog direktora FCA, čime je ubrzana tranzicija prvobitno planirana za početak naredne godine.

Akcije automobilske kompanije Fijat Krajsler Automobili (FCA) su u pale za četiri odsto, nakon vesti o Serđovoj neočekivanoj smeni.

Markione se pridružio Fijatu 2004. godine, nakon smrti osnivača Đanija Anjelija. Pre toga bio je predsednik Ferarija, a smatran je pokretačkom snagom rasta FCA.

Vest o njegovoj smrti saopštio je predsednik grupe Džon Elkan, član porodice Anjeli, koja kontroliše kompaniju.

Markione koji je postao prepoznatljiv po svojim crnim džemperima, oštrom jeziku i radnoholičarskom načinu života, smatra se najzaslužnijim za spas FCA od bankrota.

(Telegraf.rs)

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu