TRAGEDIJE U KRAGUJEVCU: Vojnik izvršio samoubistvo, policajac pucao sebi u glavu, mladić skočio sa 15. sprata, žena se obesila! (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Samoubistva u Srbiji su surova svakodnevica godinama unazad.

Broj ovakvih tragedija inače se povećava sa dolaskom proleća, koje je u psihijatrijskom kalendaru okarakterisano kao godišnje doba sa povećanim brojem samoubistava.

Depresivne osobe najčešće ruku na sebe dižu početkom određenog perioda, koje ne mora biti samo proleće, kada se dešava najveći broj samoubistava.

Početak godine, početak nedelje, sezone jeste vreme kada depresivne osobe najčešće dižu ruku na sebe jer je to za njih početak novog života odnosno iz njihove perspektive početak novih muka.

Na pitanje zašto nam se deca ubijaju, s obzirom na to da je samo u toku ovog meseca dvoje maloletnika sebi skratilo život, ona navodi da je kod dece izražen fenomen da liče jedni na druge, kako u pozitivnim, tako i u negativnim slučajevima.

Tinejdžeri se osećaju kao da su pod pritiskom i taj pritisak može da dovede do emocionalnih problema i da pojača elemente depresije. Teška iskustva i manjak podrške su veliki problem. Oni rastu bez orjentira, niko se ne bavi njima i nemaju sa kim da podele muku.

Edukacija je veoma važna i upravo ona nedostaje našim tinejdžerima, prema rečima psihoterapeuta.

Starije osobe se odlučuju na samoubistvo kada dobro razmisle o tome i kada im život postane mučenje, dok se omladina za razliku od njih prema rečima psihoterapeuta, ponaša ishitreno, bez mnogo razmišljanja, pada u očaj i misli da se nalazi u bezizlaznoj situaciji.

Po nekom nepisanom pravilu ove decenije, topliji meseci su tipični kao neslavni rekorderi, što je slučaj i u Kragujevcu.

Ove brojke, iako zabrinjavajuće, ipak nisu najgore do sada. Najkritičnije godine u Kragujevcu su bile su 2012. i 2013. kada je broj samoubistava iznosio 33, što je bio veliki skok u odnosu na prethodne godine. 

TRAGEDIJE U KRAGUJEVCU: 

TRAGEDIJA: Dečak iz Kragujevca skočio sa 15. sprata (FOTO)            

TRAGIČNA NESREĆA U BRESNICI!

TRAGEDIJA U KRAGUJEVCU: Žena se obesila u vinovoj lozi!

TRAGEDIJA: Policajac iz Kragujevca pucao sebi u glavu nakon proslave godišnjice braka

Detalji samoubistva u Ilićevu: Davio ženu, pa sebe ubo nožem

TRAGEDIJA: Mladić se bacio sa zgrade na Aerodromu

TUGA: Udario dečaka kolima, pa se ubio?!


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu