Ovaj Šumadinac je samouki slikar, njegova dela su među umetnicima iz CELOG SVETA! (FOTO+VIDEO) - iKragujevac


Vesti

Svaka čast!

 Biti slikar „naivac” nije lako. Potrebni su posebni uslovi i posebna škola. Miodrag Pavlović je kasno pošao u školu. Imao je peticu kod učiteljice pedesetih godina njegovog školovanja od tri i po godine. Posle sedamdeset godina i dalje crta za ocenu, ali sada pomaže komšije i dobija i dalje petice, ali i po neku trojku.

Miodrag Pavlović Dragomirac, u svemu samouk, građevinac i poljoprivrednik iz Dobrače pod stare dane postao je i samouki slikar. Poput zavičajnog hroničara, osamdesetogodišnji izvorni umetnik kičicom beleži tople priče rodnog kraja. Prizori čednog seoskog života, netaknuti predeli i nostalgični portreti predstavljaju vredna dela naivnog slikarstva. Za Dragomirca ona su neprocenjiva jer zauvek čuvaju- njegovo detinjstvo.

Miodrag Pavlović Dragutinac rođen je 13. decembra 1938. godine u avliji Dragomira i Drage Pavlović u Dobrači. Krsnu slavu „Petkovicu” Pavlovići slave 27. oktobra. Školovanje započinje posle Drugog svetskog rata 1950. godine , postaje ćak prvak sa dvanaest godina, kod učiteljice Rade Stojković. U drugom razredu sa svojih 13 godina nacrtao je svoj prvi crtež u životu (sačuvao ga je slučajno stavivši ga u vojnički kofer na dnu da ne iprlja odelo).

 

„Ja slikam u staroj očevoj kući u kojoj sam rođen. Stara kuđa za stare ljude. Imao sam 73 godine kada me je 2011. godine posetio slikar Duško Jovović iz Dobrače i pozvao da izlažem u Osnvnoj školi “21. oktobar” u Dobrači 21. avgusta na Dobračinim danima, za dan Jove Dobrače. Izložio sam trideset kartona kombinovane tehnike postavke Nad Ludim potokom. Godinu dan kasnije izlažem istu postavku u Studenskom kulturnom centru u Kragujevcu. Pa još dvaput druge slike u Dobrači, na danima Jove Dobrače 2012. i 2013. godine. Slobodan Betulić mi organizuje izložbu 2014. godine na svečanosti prilikom otvaranja Nove crkve u Čačku i ove godine i kod njega na otvaranju kafane Gružanski dvori u Kikojevcu.

Nikada nisam prodao za pare nijednu sliku! Dao sam 551 sliku onom ko je traži. Crtao sam što sam voleo i moje slike sada su u Austriji, Iraku, Iranu, Sloveniji.

Kada sam se lečio u Mataruškoj banji od kukova, dao sam bolesnicima strancima pet slika. Neka vide stranci šta je Srbija!

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu