ALARMANTNO: Vrbuju maloletnike, a oni kasnije postaju narko dileri! - iKragujevac


Vesti

Na splavovima, žurkama, u kafićima i blizini škola tinejdžeri masovno prodaju drogu drugim maloletnicima!

Na ovo upozoravaju sagovornici Kurira i ističu da kriminalci vrbuju maloletnike jer oni ne podležu krivičnoj odgovornosti, odnosno kazne su suviše blage u vidu vaspitnih mera. Smrt Jovana Paunovića iz Beograda, koji se predozirao ekstazijem uoči svog 18. rođendana na splavu, i smrt devojčice M. M. (16) iz Kragujevca, za koju se veruje da je takođe žrtva narkotika, ponovo su pokrenule ovu strašnu temu.

stravicna smrt maloletnice iz kragujevca-zivot je nije mazio

- Dileri angažuju maloletnike za rasturanje narkotika, a to se obično radi po diskotekama, kafićima, splavovima. To je masovna pojava baš zbog toga što oni ne podležu onoj krivičnoj odgovornosti kojoj podležu punoletni - objašnjava za Kurir advokat Nebojša Milosavljević.

On dodaje da deca do 14 godina nisu krivično odgovorna, a da se maloletnicima od 14 do 16 godina izriču uglavnom vaspitne mere.
- Maloletnicima od 16 do 18 godina može biti izrečena kazna maloletničkog zatvora zbog prodaje droge. Međutim, u praksi se za ovo delo najčešće izriču vaspitne mere baš zbog njihovih godina. Smatram da je to greška, droga je velika opasnost za društvo - ističe Milosavljević.

Kriminolog Zlatko Nikolić navodi da dileri najčešće vrbuju ranjivu decu koja imaju neki problem.

- Dilovanje po klubovima je masovna pojava i to je zabrinjavajuće. U poslednje vreme mnogo je droge na ulici, cena je veoma niska i zato je lako dostupna deci. Njih štiti zakon, sve ostalo dolazi posle 16 godina. Starijim maloletnicima od 16 do 18 godina izriču se vaspitno-popravne mere, može ih zadesiti i kazna maloletničkog zatvora, ali teško da će ih zatvoriti jer sa sobom imaju male količine droge. Odavno sam kritikovao te vrste vaspitnih mera koje nisu funkcionalne, a još manje su efikasne. Smatram da je greška što se i starijim i mlađim maloletnicima izriču samo vaspitne mere - naglašava Nikolić.

Bivši operativac Državne bezbednosti Boža Spasić kaže da se stariji maloletnici upućuju u kazneno-popravne domove ukoliko ponove krivično delo, a kazna je od šest meseci do pet godina zatvora.

- Postupak je veoma prost, diler priđe detetu, kupi mu neki poklončić kako bi ga pridobio. Druga faza je da od deteta traži da mu bude kurir i potrčko. Potom dobije neki novac za odrađen posao, onda to polako prelazi u dilovanje. Naravno, te sume novca koju deca dobijaju su minimalne, ali postaju zavisni od te lake zarade - objašnjava Spasić i dodaje da u skoro svim školama ima mladih dilera, a da u Beogradu ima oko stotine dečaka koji se time bave.

Glavna stecišta

Diluje se u svim školama

Naš izvor iz policije otkriva da se deca mlađa od 14 godina sve češće hapse u blizini škola zbog dilovanja. Prema njegovim rečima, policija pozove decu tih roditelja na razgovor.

- Roditelji ne prihvataju činjenicu da im dete radi nešto loše, ne shvataju da su im deca u velikom problemu - kaže naš izvor.
Da su školska dvorišta glavna stecišta za razmenu droge, potvrdio je i Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola:
- Dilovanje droge počinje već u osnovnoj školi, od šestog, sedmog razreda. U srednjim školama to toliko uzima maha, prodaje se sve sem kokaina i heroina. Nema srednje škole u čijem se dvorištu bar jednom nisu razmenjivali narkotici. Potrebno je da policija pojača kontrole, da se pooštre kazne i da se radi na edukaciji.

Kazne za maloletnike

- deca do 14 godina nisu krivično odgovorna
- mlađim maloletnicima (od 14 do 16 godina) mogu se izreći samo vaspitne mere
- starijim maloletnicima (od 16 do 18 godina) mogu se izreći vaspitne mere, a izuzetno može se izreći kazna maloletničkog zatvora
- kazne maloletničkog zatvora najčešće se izriču ako maloletnik ponovi delo

Kako da primetite da vam dete diluje

- neobjašnjiv priliv novca, garderobe, skupih telefona
- neobjašnjivi i nagli izlasci, posebno tokom noći
- negativne promene u ponašanju
- tajanstvenost
- povećana komunikacija sa nepoznatim osobama

Kako dileri vrbuju decu

- prvo ih potkupe nekim poklonom
- dete prvo postane potrčko, odnosno kurir
- kasnije postaje diler po kafićima i u školi

Koja su deca na meti

- ona koja imaju uticaja u društvu
- siromašnija deca

Izvor: Kurir

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu