ALARMANTNO: Tokom prošle godine u Kragujevcu skoro 1000 prijava za NASILJE - iKragujevac


Vesti

Svako četvrto dete u Srbiji trpi vršnjačko nasilje u školi, kao i neki od oblika nasilja od strane nastavnika, dok je dve trećine mladih izloženo riziku od nasilja i zloupotreba na internetu, upozorava UNICEF.

Povodom Svetskog dana dece žrtava nasilja prema statističkim podacima ove organizacije, oko 150 miliona dečaka i devojčica širom sveta su žrtve seksualnog nasilja dok oko milion i 200 najmlađih, godišnje postanu žrtve trgovine ljudima.

Cilj obeležavanja Međunarodnog dana dece žrtava nasilja je podizanje svesti, prvenstveno odraslih, da se nasilje nad decom ne sme i ne može tolerisati.

Prema podacima UNICEF- a nasilje nad decom u celom svetu i dalje je rasprostranjeno. Statistike na globalnom nivou ukazuju da svakih 47 sekundi jedno dete pretrpi nasilje ili bude zanemareno.

U preko 85 odsto slučajeva deca su žrtve zlostavljanja od nekoga u koga su imala poverenje. U Srbiji se, kako statistika pokazuje 2013. godine više od 3.500 porodica u Srbiji nalazilo na evidenciji Centara za socijalni rad zbog nasilja nad decom, najčešće zanemarivanja i fizičkog zlostavljanja.

U Kragujevačkom centru za socijalni rad u toku prošle godine bilo je blizu 1000 prijava a u 2018. godini do kraja maja oko 300 prijava.

Iako postoje pomaci u borbi protiv nasilja nad decom, činjenica je da mehanizmi zaštite traže doslednu primenu i bolju informisanost dece, roditelja, profesionalaca koji rade sa decom. Zaštita od trauma različitih tipova je od velike važnosti.

Dodaje se još i da dve trećine učenika svedoči o nasilju u školama. Školska uprava u Kragujevcu od početka 2018. godine primila je 8 prijava po različitim osnovama za nasilje.

Stav ujedinjenih nacija je da se nikakvo nasilje nad decom ne može opravdati ali svako nasilje nad decom se može sprečiti.

Inače, ove godine se u Srbiji navršava 14 godina od donošenja Opšteg protokola za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, prvog strateškog dokumenta o suzbijanju i prevenciji nasilja nad decom

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu