TRAŽENO ZANIMANJE U KRAGUJEVCU: Pomama za OVIM poslom! - iKragujevac


Vesti

Ovaj težak, ali dobro plaćen posao za prilike u Srbiji, u inostranstvu je u samom vrhu plaćenih zanata

Dolazak „Simensa“ u Sobovicu pored Kragujevca izazvaće pravu pomamu za variocima, to jest zanimanjem bravar-zavarivač, ocenjuju upućeni nakon što je nemački gigant kupio fabriku „Milanović inženjering“, dugogodišnjeg dobavljača aluminijumskih delova karoserije za šinska vozila.

Predstavnici „Simensa“ najavili su proširenje proizvodnje u Sobovici, a kako saznajemo, planira se dovođenje stručnjaka iz inostranstva koji će obučavati radnike za buduće proširenje proizvodnje. Procenjuje se da će im biti potrebno čak 700 varilaca.

- Verovatno će biti obučavani novi radnici, pošto je poslednjih godina veliki broj varilaca otišao u Nemačku i Italiju - kaže za Kurir jedan od radnika, čija je plata oko 60.000 dinara. Ovaj težak, ali dobro plaćen posao za prilike u Srbiji, u inostranstvu je u samom vrhu plaćenih zanata. U Nemačkoj se cena radnog sata kreće od 15 do 19 evra, prekovremeni rad plaća se 50 odsto više, kao i rad subotom i nedeljom. U Italiji je radni sat devet evra.

Potražnju za variocima će povećati i novoosnovana fabrika u Kragujevcu koja proizvodi specijalna vozila za Vojsku Srbije.

Na kragujevačkom birou za zapošljavanje, gde posao čeka oko 25.000 ljudi, nema varilaca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu