OLUJNI VETAR U SRBIJI: Duvaće cele nedelje, a u sredu temperature ispod nule! - iKragujevac


Vesti

Vetar će nam narednih dana svima "pomrsiti konce"! Do kraja dana mogao bi da bude praćen i kišom. Nešto toplije i podnošljivije tek od četvrtka. Jak vetar "zavijaće" narednih nekoliko dana, a subjektivni osećaj biće da vam je hladnije nego što zapravo jeste.

- Duvaće severni i severozapadni vetar, kao posledica ciklona sa severoistoka Evrope. Olujni udari iznosiće oko 60-70 kilometara na čas, a na istoku zemlje čak i do 100 kilometara na sat, što je izuzetno snažno - objasnio je Đorđe Đurić, meteorolog firme Accuweather.

Đurić kaže da su ovakvi vremenski uslovi uobičajeni za ovo doba godine, osim što je vetar intenzivniji. Jačina vetra je posledica ciklona koji se kreće sa severa Evrope ka Rusiji, pa će Srbiju "zakačiti" svojim perifernim delom.

- U pitanju je snažan ciklon, karakterističan za severnu i srednju Evropu. U Nemačkoj i Poljskoj se čak očekuju orkanske oluje. Ciklon je uslovio promenu vazdušnog pritiska, a ta promena pojačane udare vetra - rekao je Đurić i naglasio da je vazdušni pritisak nad našom zemljom već znatno ispod normale.

On objašnjava da ćemo danas "pregrmeti" glavni deo vremenskih neprilika, a da će vreme u Srbiji već sutra biti vedro.

- Sutra će vetar biti umeren do jak, ali slabiji nego danas. Takođe, vreme će biti vedro i hladno, i do srede će jutarnje temperature u nekim delovima zemlje biti i ispod nule. Subjektivni osećaj će biti da je hladnije za koji stepen od onog što živa pokaže. U narednom periodu se neće ponoviti situacija koja nas očekuje danas tokom popodnevnih i večernjih sati - izjavio je Đurić za Blic.

Na pitanje da li su oluje ovog tipa posledica klimatskih promena i da li su menjale karakter u poslednjih nekoliko godina, Đurić izričito odriče ovakvu mogućnost.

- Klimatske promene ne mogu da nastupe preko noći, kao u filmovima. One se prate i mere kroz meteorološke pojave u vremenskom opsegu od hiljadu godina. Tako da ova oluja nije povezana sa klimatskim promenama, već je karakteristična za ovo doba godine - zaključio je on.

Od 6 stepeni u utorak do 12 u nedelju biće mereno u Šumadiji. U ponedeljak samo 7 stepeni, u sredu 8.


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu