Direktor "Zastava oružje": Privatizacija bi značila mnogo - iKragujevac


Vesti

Direktor fabrike "Zastava oružje" u Kragujevcu Milojko Brzaković je rekao novinarima da podržava promenu Zakona o prometu naoružanja i vojne opreme "u razumnom obimu", da bi se omogućila privatizacija preduzeća namenske industrije, jer "i mi moramo da menjamo pravila ponašanja u odnosu na okruženje i svet".

"Kad je reč o Zastava oružju biće verovatno mnogo interesenata jer su naši proizvodi prepoznatljivi u svetu, Zastava oružje je u svetu brend sa kvalitetom. Jedino što količinom ne možemo da odgovorimo tržištu", rekao je Brzaković.

On smatra da je fabrikama namenske industrije potrebna još jedna veća finansijska "injekcija" što bi po osnovu privatizacije za "Zastava oružje" značilo povećanje obima proizvodnje, smanjenje troškova, veću dobit i profit, kao i investicije.

Po rečima Brzakovića, "Zastava oružje" ima ugovorenu proizvodnju sve do polovine 2019. godine, a ove godine je obezbedila nastavak trenda rasta realizacije za milijardu dinara godišnje.

"Od 2015.godine obim realizacije raste oko milijardu godišnje. Plan nam je da 2018. godine ostvarimo šest milijardi. To je za milijardu više nego lane, pošto smo investirali u fabriku, primili jedan broj zaposlenih i napravili novu organizaciju, stabilizovali proces proizvodnje. Činimo sve da se rashodna strana što više smanji, da bi nam ostalo više za investicije i stvaranje boljih uslova rada zaposlenih", rekao je Brzaković.

On je rekao da je ta fabrika od 2015. godine imala dvostruki kapacitet, sve bi mogla da proda.

Po rečima Brzakovića, za dve godine u fabriku je investirano šest miliona evra, dok je od Vlade Srbije dobijeno 9,7 miliona evra za modernizaciju proizvodnje.

"Uz pomoć i saglasnost Vlade Srbije, iz fabrike Metal sistemi u stečaju prelazi laboratorija u našu fabriku, što će doprineti boljoj kontroli procesa proizvodnje" rekao je Brzaković.

On je istakao da je u prethodnoj godini rada značajna bila i kupovina Zastava kovačnice u stečaju i prelazak pod okrilje "Zastava oružja".

Fabrika ima problem sa visokostručnim i majstorskim kadrom zbog čega je od 2015.godine zaposleno 45 inženjera, a radi se i na stručnom osposobljavanju majstora uz saradnju sa srednjim stručnim školama.

Fabrika Zastava oružje u Kragujevcu je obeležila 164. godišnjicu rada. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu