Gradska uprava otvorenija prema građanima Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Aktivisti Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost uz podršku OEBS-a u Srbiji predstavili su Model akcionog plana za partnerstvo za otvorenu upravu predstavnicima kragujevačke gradske uprave.

Na taj način CRTA pomaže lokalnim administracijama da kroz nove softverske programe i drugačiju organizaciju što efikasnije, jednostavnije i jasnije lokalne samouprave pruže građanima informacije o svom radu, uključe ih u rad i imaju što bolju komunikaciju sa građanima.

Predstavnici Nevladinog sektora u Srbiji raznovrsnim programima i projektima pomažu lokalnim samoupravama da budu što otvorenije prema građanima, uključuju ih u rad i informišu brzo i efikasno.

Za sada je taj proces prilično staromodan. Tome doprinosi činjenica da je Srbija još uvek društvo u kome se građani najviše informišu preko televizije, štampe i radija, dok se internet najviše koristi kao sredstvo zabave.

U takvoj atmosferi mlađi građani Kragujevca potvrdili su nam da sajt Skupštine grada koriste za informisanje, dok starije generacije koriste ustaljene i neprevaziđene navike koje su njima lakše.

Istraživanja potvrđuju da je Srbija i dalje u raskoraku između 20 i 21 veka.

Nevladin sektor u Modelu akcionog plana za partnerstvo za otvorenu upravu ponudio je mehanizme kako da lokalna admistracija bude bliza građanima.

Najveći problem u procesu otvaranja lokalnih samouprava prema građanima u Srbiji i dalje su neravnomerni kapaciteti, odnosno nejednaka informatička zastupljenost, neažurnost u objavi informacija, nepregledni portali ili jednostavno nedovoljno sadržaja na njima.

I da rade punom parom, na kraju dana, istini za volju, građani neće mnogo ni razgledati, jer prosečan kragujevčanin poput svih drugih radije na internetu gleda objave prijatelja i komšija.

Sve dok ne zatrebaju informacije o nekom formularu. Tada se obično traži najmlađi član porodice da pretraži najbrži put do šaltera. 

Preuzeto sa: rtk.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu