VIŠE PARA ZA VOJNIKE: Stipendiranje dece, umanjenje komunalija... - iKragujevac


Vesti

Do kraja godine završetak plana poboljšanja statusa pripadnika sistema odbrane. Najveće povećanje za niže činove; Tačan iznos posle jesenje revizije aranžmana sa MMF

MINISTARSTVO odbrane napravilo je nacrt plana za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u Vojsci Srbije, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine. Najvažnija stavka biće povećanje plata, a skicirano je i niz mera koje bi trebalo da pomognu najugroženijim kategorijama u sistemu odbrane - profesionalnim vojnicima, podoficirima i nižim oficirima.

Koliko će vojničke plate biti veće, zasad nije poznato, a spekuliše se da rast zarada neće biti lineran. Najveće povećanje trebalo bi da dobiju vojnici i niži činovi, dok bi procenat povećanja bio najmanji kod visokih oficira i generala. Koliko će to biti u novcu biće poznato posle jesenje revizije aranžmana sa MMF, kada će biti utvrđeno koliki je fiskalni prostor za povećanje plata.

- Povećanja će biti, a koliko će ono biti biće poznato već za mesec dana - navode u Ministarstvu odbrane. - Veće plate samo su jedan segment šire akcije poboljšanja materijalnog položaja pripadnika sistema odbrane. U ovom paketu je i niz novina čiji je cilj da se olakša položaj ljudi iz vojske i njihovih porodica. Među najvažnijim je plan ubrzanog rešavanja stambenih problema, koji izuzetno opterećuje sve kategorije zaposlenih u VS.

Vojni vrh sa ostalim ministarstvima trenutno razrađuje više modela povlastica za pripadnike vojske. Radi se na pronalaženju mogućnosti da vojnici sa decom konkurišu za vrtiće iako su im supruge nezaposlene, što je čest slučaj. U ovom planu postoji i stavka koja podrazumeva projekte za zapošljavanje supružnika vojnika, kao i niz olakšica koje će biti dogovorene sa lokalnim samoupravama.

- Postoji načelni dogovor sa gradom Beogradom o povlasticama za profesionalne pripadnike Vojske Srbije - stipendiranju dece, umanjenju računa za komunalije, kao i olakšicama za ona vojna lica čije su plate manje od republičkog proseka. Očekujemo da ovaj model zaživi i širom Srbije - navode u ministarstvu.

U vojnom sindikatu Srbije pozdravljaju svaki pomak koji se tiče teškog materijalnog položaja zaposlenih u sistemu odbrane, ali i sumnjaju da je boljitak - na dugom štapu. Put ka poboljšanju oni vide u pregovorima o zaključenju posebnog kolektivnog ugovora, koji bi dugoročno odredio položaj i status vojnika u našem društvu.

- Tu vidimo rešenje većine nagomilanih problema vezanih za standard pripadnika Vojske - kaže Novica Antić iz Vojnog sindikata. - Ostale mere su dobre, s tim što strahujemo da će većina biti zasnovana na preporukama i inicijativama neodređenog trajanja i obaveznosti. Sazrelo je vreme za ozbiljan socijalni dijalog i dugoročna rešenja.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu