KRAGUJEVČANI PAMET U GLAVU: FIAT igra igru koju ne može da izgubi! - iKragujevac


Vesti

Od 2012. do 2016. u Srbiji je prijavljen uvoz "delova i sklopova za industrijsku montažu putničkih vozila" iz Italije i Poljske, koji je za 1,6 milijardi evra veći od izvoza ovih istih delova u Srbiju, prema evidenciji iz te dve zemlje

Podaci o vrednosti po kojima Fijat i eventualno neki njegovi dobavljači, iz Italije i Poljske uvoze opremu u Srbiju i podaci iz te dve države o izvozu tih istih delova u Srbiju, ne slažu se za čak 1,6 milijardi evra, pokazuje analiza ekonomiste Dragovana Milićevića, bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu trgovine.

Uprošćeno, to bi potencijalno moglo da znači da kada Fijat uveze neki deo u Srbiju, on ovde prijavi da ga je platio po višoj ceni od stvarno plaćene. O razlozima bi se moglo samo spekulisati, ali činjenica je da je u praksama poreskih uprava poznato da globalne kompanije ovakve mehanizme ponekad koriste kako bi iz zemalja u razvoju, poput Srbije, iznosile profite u svoje matične zemlje na zapadu, tako što na ovdašnjim tržištima prikazuju manju zaradu "pumpajući" rashode, o čemu je nedavno bilo reči na skupu šefova poreskih uprava regiona. Kada se dokaže, ovo je kažnjiv prekršaj.

U Italiji FIAT ima proverenu taktiku, a gde je sindikalno rukovodstvo pod velikim uticajem matične kompanije, a gde se radnici izmanipulišu praznim obećanjima o većim platama i boljim uslovima rada (što je veoma lako tražiti jer plate jesu male i uslovi moraju biti bolji) a onda sindikati počnu da rade za menadžment kompanije FIAT.

Kako?

Veoma je jednostavno ... FIAT ima politiku da ne pregovara sa štrajkačkim odborom dok štrajk traje. To je uvek odlična politika jer onda se prirodno navodi kao zainteresovani pregovarač VLADA. Da li je to Vlada Srbije ili Vlada Italije, to je za FIAT isti modus operandi. Sistem je isti ... 

Svi štrajkovi u Italiji su počinjali kada je FIAT želeo i svi štrajkovi u Italiji su bili završeni kada je FIAT to želeo:

 

U međuvremenu, ministar ekonomskog razvoja Claudio Scajola izjavio je kako vlada "procenjuje" mogućnost zaustavljanja svih državnih subvencija u 2010, uključujući i one u auto sektoru koji su ključni za Fiat.

Odjednom štrajk u FIAT fabrikama jer je FIAT rešio da seli proizvodnju i smanji broj radnika i naravno, kome drugo da se radnici obrate nego državi?!

FIAT neće otići iz Srbije nikada, jer zašto bi? Ima školovanu radnu snagu, Srbija je veoma blizu Italije, a ovde imaju i modernu fabriku. Pa šta je problem?

Da li FIAT napušta Srbiju 2018.god. Do tada važi ugovor ... Pa neće, ali traži bolje uslove novog ugovora sa državom Srbijom a radnici služe kao municija! Spremni su i da smanje broj radnika, jer njima su radnici resurs koji mogu veoma lako da obnove u samom Kragujevcu, da ne traže dalje po Srbiji!

Pamet u glavu drage komšije, prijatelji, sugrađani, jer je ovo bitka gde će se slomiti kola na vašim leđima!

Pokrenite proizvodnju, ne zbog Kragujevca, Srbije ili fabrike, već zbog Vas samih!

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu