Jedanaesti dan štrajka radnika Fiata (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Proizvodni radnici kompanije Fiat Krajsler automobile u Kragujevcu (FCA) započeli su jutros 11 dan generalnog štajka na svojim radnim mestima, pored montažnih traka za proizvodnju modela fiat 500L, koje i dalje stoje.

Zbog potpune obustave rada dnevno se gubi 440 vozila, a do sada je proizvedeno 4.400 automobila manje nego što je planirano.

Pored toga, obustavljena je i proizvodnja kod većine kooperanata koji matičnu fabriku snabdevaju delovima.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković kaže za RSE da radnici žele hitan početak pregovora o njihovim zahtevima, ali da očekuju da poslodavac "izađe sa svojom ponudom".

"Kako te ponude nema, štrajk se nastavlja i za sada nema ni naznaka da bi pregovori uskoro mogli da počnu", kaže Marković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije pozvala je radnike FCA, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto i poručila da su Srbija, Fiat i sami radnici mnogo izgubili tokom štrajka i da "više nema ni minuta za gubljenje".

Proizvodni radnici FCA su u generalnom štrajku od prošlog utorka 27. juna, od kada traže povećanje bruto osnovice za obračun zarada na 50.000 dinara, drugačiju organizaciju posla radi rasterećenja radnika koji rade više operacija, isplatu ostvarenih bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza za angažovanje van standardnog radnog vremena.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu