USKORO OPERACIJA ZA KOJU SE MOLILA CELA SRBIJA: Teodora ide na transplantaciju (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Posle mesec dana neizvesnosti - Teodora (9) iz Kragujevca, za koju je rekordno brzo prikupljeno 350.000 evra za operaciju, u četvrtak ide na transplantaciju koštane srži.

 

Mesec dana čekala je na klinici u Frankfurtu da joj se zdravstveno stanje stabilizuje i najzad počne lečenje od leukemije – transplantacija koštane srži. Niz prepreka i teških zdravstvenih komplikacija su iza nje.

U četvrtak je operacija za koju je u Srbiji i svetu, u 10 majskih dana, munjevitom brzinom prikupljeno više od potrebnih 350.000 evra.

Teodora, kao što je poznato, boluje od mijeloidne leukemije. Početkom juna primljena je na Univerzitetsku dečiju kliniku u Frankfurtu gde je trebalo uskoro da bude operisana. A onda su počele komplikacije, bolest se vratila, pa je infekcija operaciju odložila do daljnjeg i ugrozila život deteta.

Lekari su Teodoru tek sada pripremili za glavni zahvat. Tokom operativnog zahvata biće izvršena transplantacija koštane srži od donora koji poslednje dve nedelje takođe boravi na ovoj klinici.

Od sredine prošle nedelje tekla je poslednja predoperativna faza, tokom koje su izvršene sve neophodne pripreme za transplantaciju.

– Teodora je u nekoliko navrata već primila trombocite donora, dobila je i dve transfuzije krvi donora koji je A pozitivne krvne grupe, dok je Teodorina krvna grupa 0 pozitivna. Takođe, posebnim medicinskim sredstvima proteklih dana uklonjena je Teodorina sadašnja, obolela koštana srž i obavljeni su svi pregledi kako bi transplantaciju dočekala što spremnija, tako da se nadamo svemu najboljem – kaže Teodorin otac, Bogdan Vranješević.

On objašnjava da se sam operativni zahvat radi bez totalne anestezije i liči na primanje infuzije.

Prvi rezultati koji bi pokazivali da li je Teodorin organizam prihvatio transplantaciju i da li je počeo sam da produkuje zdrave ćelije biće poznati 18 dana posle zahvata, dok će konačna potvrda uspeha transplantacije biti moguća 28 dana od operacije.

Sve vreme uz Teodoru su hiljade ljudi iz Srbije i inostranstva, koji su i obezbedili novac za intervenciju.

(Telegraf, M.R.)

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu