Fijatovim radnicima stigla podrška iz Italije - iKragujevac


Vesti

Proizvodni radnici obe smene fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija održali su zajednički jednočasovni potest u 13.00 ispred upravne zgrade fabrike.

Protest je održan zbog toga što poslodavac odbija da pregovara o povećanju zarada. Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je da su se predstavnici sindikata obratili radnicima, a prvi put je održano i opšteradničko veselje uz muziku i kolo.

On je rekao da ni posle pet dana generalnog štrajka poslodavac nije našao za shodno da počne da pregovara o zahtevima radnika.

"Mi smo pružili ruku za pregovore ali je možda naša ranička ruka pljava pa predstavnici kompanije ne žele da je prihvate", rekao je Marković novinarima.

On je istakao da su dobili podršku predstanika sindikata Fijata iz Italije koji je ocenio da je muka evropskog sindikata i sindikata iz Italije da radnik mora da protestuje zbog malih plata.

Zarada u Srbiji je prema oceni italijanskog sindikta "jedan i po ručak u eksluzivnijem restoranu u Italiji".

Podrška kragujevačkim radnicima stigla je i od sindikata fabrike Volvo iz Švedske i sindikata iz Slovenije i regiona.

Marković je rekao da država iako je suvlasnik trećine fabrike dozvoljava Fijatu da krši propise Srbije.

"Radnici traže da se u rešavanje problema uključi država i lokalna samouprava", rekao je Marković.

Zbog štrajka u Fijatu većina kooperanata te kompnije je prema njegovim rečima prekinula proizvodnju i to je razlog više da dražva i lokalne zajednice pomognu u pregovorima oko zahteva za većim zaradama.

Fijat je trebalo dnevno da proizvede 440 vozila, po 220 u smreni, što znači da je do sada "gubitak 2.200 automobila".

Marković je rekao da su radnici odlučni da radikalnije štrajkuju iako ih je poslodavac upozorio da se drže zakona, a sam ga ne poštuje.

Inspekacija rada je prošle sedmice naložila predstavnicima Fijata da započu pregovore, ali se oni ne oglašavaju.

Zahtevi su da se poveća bruto osnovica sa 38.000 na 50.000, radnici rasterete, isplati bonus efikasnoti za 2016. godinu i naknada troškova prevoza kada nema redovnog saobraćaja.

Novinarima nije dozvoljen ulaz u fabriku. 

 

izvor: Beta

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu