Razvod u Srbiji: Ovo su jedini načini da ubrzate proces, rešite imovinu i starateljstvo nad decom - iKragujevac


Vesti

U Srbiji je primetan porast razvoda, a dosta ljudi se pored strepnje kako će dalje, suočava i sa samim strahom od razvoda

Razvod je jedno od najtraumatičnijih iskustva koje osoba može da doživi. Svakako je najbezbolnije da se par sporazumno razvede, a ovo su saveti kako da to uradite na najbezazleniji način.

Kako kažu advokati, sporazumni razvod je način da se prekine brak bez mnogo komplikacija i utroška vremena kao i energije kod bračnih supružnika.

– Predlog za sporazumni razvod braka podnosi se sudu prema mestu prebivališta bilo kog supružnika, a moguće je i da se supružnici dogovore o mesnoj nadležnosti suda koji će voditi postupak. Sporazum o mesnoj nadležnosti se podnosi u okviru predloga za sporazumni razvod braka, ali se može podneti i u okviru posebnog dokumenta. Sve činjenice koje se ističu u predlogu bitno je da se potkrepe odgovarajućim dokazima – naveo je advokat Nikola Đ.

Kada primi predlog za sporazumni razvod braka sud zakazuje ročište. Postupak je hitan. Kada se radi o bračnom paru koji ima decu, ročište se zakazuje u roku od 15 dana od dana kada je predlog za sporazumni razvod braka stigao u sud.

– Sam sporazum o razvodu braka mora biti sačinjen u pisanom obliku i potpisan od strane oba bračna druga. U okviru sporazuma potrebno je da se postigne dogovor o pitanjima koja se tiču:

Zajedničke imovine, imovine koja je stečena u braku supružnika i da postigne dogovor kome će imovina pripasti. Potrebno je tačno izvršiti identifikaciju imovine, navesti o kakvoj se imovini radi, kao i dostaviti tačne podatke o pravnom osnovu njenog sticanja kao i dokaze o vlasništvu.

Roditeljskog prava – dece, ukoliko bračni drugovi imaju decu potrebno je postići sporazum – kome će dete biti povereno na “čuvanje i vaspitanje”. Potom se dogovara i način održavanja odnosa između deteta i roditelja sa kojim ono neće živeti (učestalost, vreme i mesto viđanja, zajedničko vreme tokom praznika, letovanja, zimovanja…);

Izdržavanja dece, deo sporazuma kojim se odrećuje ko je u obavezi da izdržava dete i u kolikoj visini. Obično je roditelj sa kojim dete ne živi u obavezi da izdržava dete – istakao je stručnjak.

Na samom ročištu povodom predloga za sporazumni razvod braka moraju biti prisutne obe stranke. Supružnici mogu angažovati advokata, pa se sami ne moraju pojavljivati na ročištu.

– Nije moguće jedino da oba bračna druga imaju istog advokata. Na ročištu se proverava urednost predloga, a najbitnija činjenica o kojoj sud vodi računa po službenoj dužnosti je ta da li je predloženi sporazum koji se tiče roditeljskog prava i modela viđanja sa detetom kao i izdržavanje deteta, u najboljem interesu deteta.

– Ukoliko sud oceni da je predlog uredan, da sadrži sve elemente i da je u najboljem interesu deteta, usvojiće sporazum i brak će biti i zvanično razveden – kazao je advokat.

U situaciji kada sud proceni da predlog nije u naboljem interesu deteta, što pretstavlja pravni standard o kome sud vodi računa u svakom konkretnom slučaju na poseban način, predložiće svoju varijantu vršenja roditeljskog prava i izdržavanja dece, koju su supružnici dužni da prihvate, jer ukoliko je ne prihvate neće moći na sporazuman način da se razvedu.

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu